Iedul si lupul - Fabula de Esop

Un ied ce se intorcea singur-singurel, fara nici o aparare, de pe o pasune, a inceput, la un moment dat, sa fie urmarit de un lup.

Dandu-si seama ca nu are nici o scapare, micutul s-a intors, plin de curaj, cu fata catre infometata jivina si i-a spus, "Stiu bine, prietene lup, ca voi sfarsi intre coltii tai ascutiti, dar, inainte de a muri, vreau sa-ti cer o mica favoare. Vreau sa ma bucur de ultimele clipe de viata, asa ca, te rog, canta-mi ceva astfel incat sa pot dansa."

Lupul a fost de acord cu aceasta ultima dorinta a iedului, asa ca s-a pornit sa-i cante din fluier, iedul dansand vioi in ritmurile cantecului, dar niste caini au auzit harmalaia si si-au facut de indata aparitia, pornind sa fugareasca fiara salbatica.

Lupul a mai apucat sa-i zica iedului, " Primesc ceea ce merit! Nu sunt decat un macelar, asa ca n-ar fi trebuit sa-ti cant din fluier pentru a te multumi."

Morala 1: In timpuri de restriste, istetimea te poate scoate din necaz.

Morala 2: Pentru a-ti scapa pielea trebuie sa fii mai istet decat dusmanul tau.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Capra si iada - Fabula de Alexandru Donici

Lupul si capra de pe costisa - Fabula de Esop

Lupul si iezii - Poveste de Fratii Grimm

Comentarii

  1. Si ar mai putea fi si o a 3-a morala: - fa ceea ce stii tu sa faci si nu te mai lasa amagit de altii sa incerci ceva nou doar pentru placerea lor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Pinnochio, poveste de Carlo Collodi - Rezumat

Rezumat Alice in tara minunilor de Lewis Caroll (I)

Buratino si cheita de aur - Poveste de Tolstoi