Furnica si omida (crisalida) , fabula de Esop

Pe cand alerga vioaie in lumina soarelui , cautand ceva de imbucat , o furnica a dat peste o omida ( crisalida) pe cale de a se schimba in fluture.Omida si-a miscat coada si , in acest fel ,a atras atentia furnicii , care si-a dat dintr-o data seama ca este in prezenta a ceva viu.

“Biata , firava creatura !” a exclamat , plina de dispret , furnica , “ce soarta amara te asteapta ! In timp ce eu ma pot misca incolo si incoace , dupa cum imi doresc , si ma pot catara , daca mi-e pofta , chiar si in cel mai inalt copac , tu ramai prizoniera a corpului tau ,a gogoasei tale , avand numai putinta de a misca din coada.” Omida a auzit aceste cuvinte , dar nu a dat nici un raspuns.

Cateva zile mai tarziu , gogoasa crisalidei a ramas goala . Nedumerita , intrebandu-se unde a disparut omida de acolo , furnica a fost , la un moment dat , umbrita si descumpanita de aripile imense ale unui frumos fluture care zbura deasupra ei .

“Uita-te la mine ,” a spus fluturele , “ tu , biata si firava creatura ! Lauda-te acum cu puterea ta de a te misca si catara.”Dupa ce a zis cuvintele acestea , fluturele s-a inaltat in aer si , purtat de adierea vantului de vara , a iesit din vederea furnicii pentru totdeuna.

Morala : “Aparentele sunt inselatoare”.

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

freelancergabe2

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

5 comentarii:

  1. ppppppppppppppplllllllllllllllliiiiiiiiiiiiccccccccccctttttttiiiiiiiiiiisssssssssiiiiiiiiitttttttttttoooooooooooorrrrrrrrr

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc celui ce a postat-o si sa stiti pt cultura voasta fraierilor sau fraierelor de mai sus care ati raspuns,pot sa va spun sa sunteti prosti/proaste!!!!!!Este una dintre cele mai frumoasa fabule!Dar cred ca nici macar nu stiti ce este o fabula!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bn,am gresit unele cuvinte de mai sus la care am raspuns dar nu conteaza,pt ca tot fraieri/fraiere ati ramas!!!!!

    RăspundețiȘtergere