Maimutele si cei 2 calatori , fabula de Esop

Doi oameni , dintre care unul spunea intotdeuna adevarul , iar celalalt nu zicea decat minciuni , calatoreau impreuna si , din intamplare , au ajuns in tara maimutelor.

Unul dintre maimutoi , care se numise singur rege peste semenii lui , a poruncit ca cei doi sa fie prinsi si adusi in fata lui , pentru a afla ce impresie face el printre oameni.


De asemeni , el a poruncit sa-i fie adus un tron pe care sa sada si a ordonat ca maimutele sa insiruiasca in doua randuri la stanga si la dreapta lui , asa cum era obiceiul printre oameni.

Dupa toate aceste pregatiri , maimutoiul a facut un semn ca oamenii sa fie condusi in fata tronului , si i-a intrebat : “ Ce fel de rege vi se pare ca sunt , strainilor ?”
Calatorul cel mincinos a raspuns : “ O, mie mi se pare ca sunteti cel mai puternic rege de pe pamant.”
“Si ce parere ai despre cei care ma inconjoara ?” a continuat sa intrebe maimutoiul.
“Acestia “ , a replicat mincinosul , “ sunt o companie aleasa a domniei tale , potriviti a fi macar ambasadori sau conducatori de armate.”


Maimutoiul , la fel de multumit ca si curtea sa de aceste minciuni , a poruncit sa I se dea un dar de pret lingusitorului.

Vazand cele petrecute , calatorul care rostea numai adevarul si-a spus in sinea lui :”Daca o rasplata asa de mare a fost data pentru o minciuna , ce fel de cadou ma asteapta oare pe mine ,care , potrivit obiceiului meu , nu spun decat adevarul ?”
Apoi, maimutoiul s-a intors cu repeziciune spre el si l-a intrebat : “Te rog , spune-ne , ce crezi despre mine si prietenii mei ce ma inconjoara ?”
Omul a raspuns : “ Cred ca esti un maimutoi foarte aratos , iar alaiul tau este alcatuit din niste maimute foarte prezentabile.”

Infuriat la auzul acestor adevaruri , regele maimutelor a poruncit ca omul sa fie sfasiat de coltii si ghearele supusilor lui.

Copyright © freelancergabe2@yahoo.com . 2009

freelancergabe2

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu