Amurg de iarna – Poezie de George Bacovia

Poezia ”Amurg de iarna” este unul din pastelurile reprezentative ale lui George Bacovia. Elementele cadrului exterior sunt putine, dar cu atat mai sugestive. Metalul, albul, negrul (inspirat de corb), cristalul confera sugestia de rigiditate, amorteala sau paralizie sufleteasca. Singura miscare, cea a corbului, ne este nici ea extrem de dinamica, ci lenta, asemeni unei filmari cu incetinitorul, fapt relevat de verbul „a vasli”. De fapt, nu cred ca miscarea corbului ar exprima tensiunea interioara a poetului ci ceva mult mai simplu si mai grafic. Ambele strofe se termina cu versul-refren „Taind orizontul, diametral”.

Cercul alb al campiei („un imens rotund”) este despartit de linia neagra, orizontala a traiectoriei corbului. Cercul intretaiat de o linie este un simbol al absolutului (timp absolut, temperatura absoluta, etc), avand totodata, in simbolistica moderna, semnificatia oprire, capat, sfarsit. Din acest punct de vedere, poezia „Amurg de iarna” exprima mai curand o oprire a timpului, un final („amurg”) sau chiar o iminenta moarte.

Amurg de iarna, sumbru, de metal,
Campia alba - un imens rotund -
Vaslind, un corb incet vine din fund,
Taind orizontul, diametral.

Copacii rari si ninsi par de cristal.
Chemari de disparitie ma sorb,
Pe cand, tacut, se-ntoarce-acelasi corb,
Taind orizontul, diametral.

Ce altceva iti sugereaza poezia „Amurg de iarna” a lui Bacovia? Astept cu interes comentariile voastre!

Articole din acelasi domeniu in blogul „Povesti pentru copii”:

MIEZUL IERNII , poezie de Vasile Alecsandri

IARNA PE ULITA , poezie de George Cosbuc

Iarna - Poezie de Nicolae Labis

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu