Pasararul, potarnichea si cocosul – Fabula de Esop

Pasararul era cat pe ce sa se aseze la masa pentru a gusta dintr-o mancare de verdeturi cand un prieten i-a facut o vizita neasteptata. Capcana lui pentru pasari era goala si, pentru a-si ospata asa cum se cuvine amicul, se hotari sa omoare o potarniche pestrita, pe care o imblanzise pentru a-i sluji drept momeala in prinderea altor pasari.

Potarnichea s-a rugat insa din rasputeri pentru a-si salva viata:”Ce ai sa te faci fara mine atunci cand o sa-ti intinzi plasele menite a captura alte inaripate? Cine iti va mai ciripi la culcare si va mai chema spre capcanele tale vreun stol de potarnichi?”

Pasararul s-a induplecat sa crute potarnichea si s-a decis sa aleaga pentru pranz un cocosel  grasut caruia tocmai incepuse sa ii creasca creasta. Cocosul l-a mustrat pe un ton tanguitor pe pasarar zicand:”Daca ma vei omori, cine iti va mai vesti sosirea zorilor? Cine te va mai trezi pentru a-ti face treburile zilnice sau te va mai anunta dimineata ca trebuie sa mergi pentru a vedea ce pasari ai prins in plase?”

 Pasararul i-a raspuns:”Ceea ce spui e cat se poate de adevarat. Esti cea mai de seama pasare in a anunta timpul zilei. Dar mie si prietenului meu ne trebuie o friptura la masa!”

Morala: Necesitatea nu tine cont de reguli.


Articole asemanatoare in blogul „Povesti pentru copii”:

Nastratin Hogea si casa plina | Nazdravaniile lui Nastratin Hogea

Magarul , cocosul si leul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu: