Baiatul transformat in pasare - Legenda lui Hiawatha

A fost odata un batran indian care avea un singur fiu, pe nume Opeechee. Baiatul s-a facut mare si a ajuns la varsta la care fiecare indian trebuie sa tina un indelungat post, pentru ca spiritul sau protector sa ramana alaturi de el toata viata.

Tatal se simtea foarte mandru si isi dorea ca fiul sau sa reziste fara mancare mai multe zile decat alti baieti, devenind, in timp, un razboinic mult mai viteaz fata de ceilalti. Batranul a inceput apoi sa il pregatesca pentru ritualurile solemne ce aveau loc inaintea postului.

"Fiul mei," i-a zis el, "indura foamea ca un adevarat barbat si, dupa douasprezece zile, vei primi cat vrei de mancare si binecuvantarea mea. "

Baiatul s-a straduit sa faca totul asa cum il invatase tatal sau, si a stat intins in cort, cu fata acoperita, asteptand sosirea spiritului sau pazitor, ce avea sa-i aduca atat vise bune, cat si rele.

Tatal il vizita in fiecare zi, incurajandu-l sa indure cu rabdare chinurile foamei si ale setei. El i-a povestit despre onoarea si renumele ce il asteptau la sfarsitul celor 12 zile de post.

Baiatul l-a ascultat fara a-l contrazice, multumindu-se sa isi mormaie nemultumirea, in vreme ce statea intins pe o rogojina, pana intr-a noua zi, cand i-a spus:

"Tata, visele imi sunt din ce in ce mai rele. Pot sa-mi termin postul acum si sa il reincep atunci cand vor fi imprejurari mai favorabile?"

"Fiul meu," i-a raspuns tatal, "stii bine ce anume nu trebuie sa ma intrebi. Daca renunti acum, toata gloria ta viitoare se va risipi. Asteapta cu rabdare inca putin. Nu mai sunt decat trei zile pana cand vei fi inconjurat de glorie si onoruri."

Baiatul nu a mai zis nimic, ci, si-a aranjat mai bine cuvertura peste trup si a asteptat pana in a unsprezecea zi, cand i s-a adresat din nou parintelui sau:

"Tata, visele imi sunt din ce in ce mai rele. Pot sa-mi termin postul acum si sa il reincep atunci cand vor fi imprejurari mai bune?"

"Fiul meu," i-a raspuns tatal, "stii bine ce anume nu trebuie sa ma intrebi. Mai asteapta putin. Nu ti-a mai ramas decat o singura zi de postire. Maine iti voi face eu insumi de mancare si ti-o voi aduce aici."

Baiatul a ramas tacut, sub cuvertura sa, fara a face vreo miscare cu exceptia pieptului sau, ce se ridica si cobora in ritmul respiratiei sale.

A doua zi dimineata, tatal, bucuros ca postul fiului sau era pe terminate, a pregatit niste mancare. A luat-o cu el si s-a grabit sa o duca baiatului.

Atunci cand a ajuns in preajma cortului, a fost surprins sa isi auda fiul vorbind. A ridicat panza ce acoperea intrarea in cort, si si-a vazut fiul pictandu-si pieptul cu un rosu aprins. In vreme ce incerca sa se vopseasca cat putea mai sus, catre umeri, isi spunea lui insusi:

"Tatal meu mi-a distrus viitorul de barbat. Nu a vrut deloc sa asculte ce imi doream. Voi fericit pentru totdeuna, pentru ca mi-am ascultat tatal, insa el va suferi. Spiritul meu protector mi-a dat o alta forma de viata, iar acum trebuie sa plec!"

Auzind aceste cuvinte, batranul s-a repezit in cort strigand:

"Vai, fiul meu! Fiul meu! Te rog, nu pleca, nu ma parasi!"

Baiatul insa, cu repeziciunea unei pasari, a tasnit catre varful cortului, si asezandu-se pe stinghie de acolo, s-a transformat dintr-o data intr-un macaleandru. S-a uitat apoi cu mila in ochii tatalui sau si i-a zis:

"Nu te ingrijora, tata, nu mai sunt un baiat, ci Opeechee macaleandrul. Voi fi intotdeuna un prieten al oamenilor, si voi trai in apropiere de asezarile lor. Voi mereu multumit si fericit. In fiecare zi, voi inalta catre cer cantece de bucurie. Muntii si campurile imi vor da intotdeuna de mancare. Drumul meu este de acum stralucitorul vazduh."

Dupa aceea, Opeechee macaleandrul si-a desfacut cu placere noile sale aripi, si slobozindu-si cantecul dulce, a zburat din cort printre copacii din preajma.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Baiatul si urzicile – Fabula de Esop

Baietii si broastele – Fabula de Esop

 Baiatul la vanatoare de lacuste – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu