Snoava Boierul si Pacala

In snoava Boierul si Pacala, cel dintai isi doreste neaparat sa fie tras pe sfoara de vestitul personaj popular. Nu degeaba se spune: "Ai grija ce dorinta iti pui, ca nu cumva sa se indeplineasca"! Pentru ca cineva sa cada cu adevarat prada unei pacaleli, nu trebuie sa isi dea seama de mrejele inselaciunii ce sunt pe cale a-l prinde in plasa. Asa ceva i se intampla si boierului asteptand sa fie pacalit! Este vorba aici despre o finete, o subtilitate aleasa a spiritului si umorului popular romanesc. Nu pot sa nu remarc realitatea paralela a inselaciunii, in care boierul si ai lui intra cu naivitate, acceptandu-i fara a cracni regulile absurde. In lumea imaginara propusa de Pacala, o bucata de lemn trebuie sa se odihneasca si sa fie bine tinuta, pentru a nu se clatina, iar izvodirea unei pacaleli nu se poate face chipurile decat prin mijlocirea unui fabulos instrument numit cum altfel decat "pacalitor"!

Odata, Pacala statea la marginea unei paduri. Deodata vede o trasura venind spre el. Repede se scoala, ia un trunchi mare de copac, si-l ridica drept in sus. In trasura era boierul, cucoana si vizitiul, care mana caii.

Boierul, vazand pe Pacala, spuse vizitiului sa opreasca trasura:
- Buna ziua!
Pacala raspunde:
Multamim!
Dar ce faci aici?
- D-apoi, cucoane, ia, am pus si eu lemnul ista sa se hodineasca olecuta, ca apoi il duc acasa. Da' dumneavoastra unde va duceti?
- Eu am auzit de unul Pacala, care pacaleste oamenii, si ma duc sa-l gasesc, sa ma pacaleasca si pe mine.
Pacala ii zice boierului:
- Nu te mai duce, cucoane, ca eu sunt Pacala. Dar acum nu pot sa va pacalesc, ca am uitat pacalitorul acasa.Dati-va jos din trasura, sa-mi aduc pacalitorul. Dumneavoastra, cucoane, tineti lemnul ista bine, sa nu se clatine, ca eu vin indata.

Cand boierul tinea cat putea trunchiul sa nu se clatine, Pacala se sui in trasura si pleca. Se face noapte, si Pacala nu mai vine. Stau asa toata noaptea si a doua zi dupa-amiaza.

Numai ce trece un om.
- Buna ziua! zice omul.
- Buna ziua! ii raspunde boierul.
- Dar de ce stati dumneavoastra acolea?
- Asteptam sa vina Pacala de-acasa cu pacalitorul, sa ne pacaleasca. Mi-a spus ca vine degraba cu trasura, si nu mai vine.
Atunci omul spune boierului:
- D-apoi, cucoane, nu-i destula pacaleala asta, ca s-a dus cu trasura si cu cai cu tot?
Si asa ramase boierul pacalit si fara trasura.


 Articole asemanatoare in blogul "Povesti pentru copii":

Pacala si ursul - Snoava populara

Pacala - Snoave video | Filmul Pacala

Snoava Pacala avocat

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

5 comentarii:

 1. man.... :))) asta e un rezumat,nu ? ? ? :))
  nu de altceva da copiam pe la ore si profa ne`a dat sa facem un Rezumat la Boierul si Pacala ! :))))
  deci ::: asta e rezumat ??? :))))

  RăspundețiȘtergere
 2. Frate...asta nu.i rezumat:)))

  RăspundețiȘtergere
 3. scuze dar asta in nici un caz nu e ,,rezumat PE SCURT''

  RăspundețiȘtergere
 4. ba e un rezumat...AL DOILEA FRAGMENT

  RăspundețiȘtergere
 5. Eu am cerut un rezumat!!!!!
  Nu snoava ! Ca asta o stiu si eu!!!

  RăspundețiȘtergere