Care e baba ta?

Copile, să nu uiţi niciodată tradiţiile româneşti!
Nu ştiu dacă altcineva în afară de români  mai sărbătorește atât de bine luna martie.
Primele 9 zile din luna martie sunt numite, în tradiţia populară Zilele babelor, pentru că aduc cu ele
o vreme capricioasă, schimbătoare, în care razele calde ale soarelui se întrepătrund cu ploaia, lapoviţa sau chiar cu viscolul. Din cauza acestui aspect nedefinit sau imprevizibil, se spunea că babele sunt bune.Vremea incertă dintre 1 şi 9 martie se datorează celor 9 cojoace lepădate, zi de zi, de către Baba
Dochia. Odată dezbrăcate, cojoacele sunt însuşite de surorile Dochiei, care poartă drept nume
diminutivele numelor zilelor săptămânii: Lunica, Martica, Mărcuriana, Joiţa, Virița, Sitiţa, Domnica.

Potrivit unui străvechi obicei popular numit uneori Pusul babelor, copiii, iar în alte zone, femeile şi bărbaţii, îşi aleg câte o babă, adică una din zilele dintre 1 martie şi 9 martie .
Vremea dintr-o anumită zi sau “babă” are darul de a prezice cum va fi viaţa celui care a ales-o, în
anul în curs: vreme frumoasă- fericire, belşug, împliniri; vreme urâtă: necazuri, sărăcie, dificultăţi.

Pe de altă parte, există superstiţia că evenimentele meteorologice din ziua respectivă mărturisesc, de fapt, caracterul, sufletul sau personalitatea celui care a ales-o drept babă.

În unele regiuni ale României există credinţa că, baba selectată de către un flăcău îi putea dezvălui acestuia felul în care îi va fi nevasta: urâtă, frumoasă, bogată, săracă, fertilă sau stearpă, rea sau binevoitoare, acră ori veselă.
Cele mai multe dintre superstiţiile legate de babe se referă la ziua de 1 martie, ziua babei Dochia sau ziua Capului de primăvară.
Potrivit tradiţiei, dacă în această zi este vreme frumoasă, atunci vom avea parte de o primăvară şi o vară la fel de plăcute ori rodnice.
În vechile obiceiuri româneşti, în ziua Dochiei nu se muncea, în caz contrar Baba cea rea aducând vreme friguroasă în următoarele zile ale lui mărţişor sau necazuri, mai ales asupra femeilor. Nu se toarcea, pentru că, de întâi martie, Babei Dochia i-au îngheţat mâinile pe furcă și nu se scoteau vitele la păşunat pentru a avea parte de viaţă, în acel an .
Unele femei încercau să o înduplece pe Baba Dochia să le lase să lucreze, fierbând în ziua de 1 martie un bostan alb pe care îl dădeau de sufletul babei. Ziua Babei Dochia era respectată cu sfinţenie, pentru ca frigul să nu aducă pagube pe câmpii şi oamenii să fie ocrotiţi de furtuni, pentru ca ploaia să nu fie zgârcită cu ţarinele sătenilor şi anul să se împlinească în belşug de roade.
Baba Dochia avea și puterea de a feri de înec, de a ajuta animalele să se îngraşe sau de a apăra vitele de boală .
Aşadar, care e baba ta?

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu