Ce este un hobbit?

Hobbitul este unul din personajele pitice create de scriitorul englez J. R. R. Tolkien, incepand cu cartea sa "Hobbitul, sau de aici si iarasi inapoi" (Hobbit, or There and Back Again), cunoscuta mai ales sub numele abreviat de Hobbitul (The Hobbit), o carte fantastica pentru copii, publicata pe 21 septembrie 1937, si foarte bine primita de critica, fiind nominalizata la premiul "Carnegie Medal" si primind un important premiu din partea publicatiei New York Herald Tribune pentru cea mai buna fictiune pentru copii. Hobbitul reprezinta, in zilele noastre, una din cartile clasice pentru copii.

Situata intr-un timp "Dintre apusul zanelor si stapanirea oamenilor" (Between the Dawn of Færie and the Dominion of Men), povestea lui Tolkien este centrata pe dragostea de casa a hobbitului Bilbo Baggins, care incearca sa gaseasca o comoara bine pazita de un dragon numit Smaug. Bilbo pleaca dintr-o tara rurala, prietenoasa, catre un teritoriu sinistru, in aceasta calatorie reusind sa se maturizeze si sa se intelepteasca. Povestea ajunge la un punct culminant, in "Batalia celor cinci armate" (Battle of Five Armies), unde multe personaje si creaturi din primele capitole ajung sa se infrunte.

Bilbo Baggins, personajul principal, este foarte cuminte si respectabil, atasat de tara si caminul sau. Gandalf, un vrajitor bun, ii face cunostiinta lui Bilbo cu 13 pitici. In timpul povestirii, Gandalf dispare de multe ori, facandu-si aparitia in momentele cheie ale actiunii. Thorin Oakenshield, mandrul si laudarosul sef al piticilor si mostenitor al regatului piticilor din Muntele singuratic (Lonely Mountain) face multe greseli ca si capetenie, bazandu-se pe vrajitorul Gandalf si pe Bilbo pentru a iesi din necaz, dar se dovedeste a fi un darz luptator. Smaug este un dragon care jefuise in vremuri de demult regatul piticilor, obisnuind sa doarma peste o mare si valoroasa comoara.

Povestea include multe alte personaje, pe langa pitici aparand doua feluri de elfi (rautaciosi si viteji), troli mancatori de oameni, goblini, paianjeni uriasi posedand darul vorbirii, imensi vulturi vorbitori, lupi rai, Elrond inteleptul, Gollum, o creatura ciudata, locuind sub un lac, Beorn, un om ce se poate transforma intr-un urs.

Articole din acelasi domeniu in blogul Povesti pentru copii:

Omul din tufis- poveste dupa Fratii Grimm

"Povestea privighetorii" , dupa Hans Christian Andersen

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu