Comentariul si argumentarea fabulei Leul deghizat

In poezia Leul deghizat, George Toparceanu recurge la o inversare a situatiei din fabula lui Esop Magarul in piele de leu. De aceasta data, regele animalelor se deghizeaza precum un magar vrand, chipurile, sa investigheze felul cum "marii dregatori" ai sai se poarta cu blajinele rumegatoare.

In acest comentariu, facem referire la argumentare (demonstratie) a fabulei, structura compozitionala, morala, modurile de expunere, prozodia, limbajul artistic si figurile de stil din poezia "Leul deghizat".

Tema poeziei este satirizarea injustitiei unei oranduiri in care clasa conducatoare e obisnuita a-i asupri si exploata pe oamenii umili, de rand. Alegoria, ca procedeu artistic, foloseste masca animalelor pentru a ilustra metehnele sociale incriminate.

Morala subinteleasa din fabula Leul deghizat scoate in evidenta moravurile dintr-o lume a unei evidente inegalitati dintre oameni, ierarhizata in functie de puterea politica, sociala ori financiara. Intr-o astfel de societate, faptul de a te imbraca ori deghiza in straiele unei persoane din clasa de jos atrage dupa sine o reala punere in pericol a integritatii fizice, materiale sau spirituale. Daca luam in considerare expresia populara "Haina il face pe om", putem deslusi in aceasta fabula superficialitatea diferentelor dintre stapanitori si stapaniti. Ni se sugereaza astfel egalitatea funciara , naturala, dintre oameni, indiferent de avere sau pozitie sociala.

Principalele moduri de expunere sunt naratiunea la persoana a treia, avand capacitatea de a reflecta obiectivitatea naratorului, si dialogul constand dintr-o mica sceneta ce cuprinde un singur schimb de replici.

Titlul fabulei Leul deghizat este situational, sugerand contextul care genereaza intamplarile din naratiune. Relatiile temporal narative sunt precizate printr-un timp nedeterminat, "odata", avand semnificatia ca nedreptatile la care sunt expusi cei multi de catre cei care ii guverneaza se pot manifesta in orice timp si in orice societate.

Compozitional,  fabula este structurata in doua parti: o expozitiune si o secventa narativa incheiata cu un dialog. In expozitiune ni se relateaza ca leul, suveranul unei imaginare tari, s-a deghizat, imbracand o piele de magar, pentru a verifica felul cum se poarta lupii, "marii dregatori", cu animalele de rand , "supusii rumegatori".
In cea de-a doua parte, leul, confundat cu un magar, este prins la mijloc intr-un atac feroce al lupilor, fiind nevoit , pentru a-si pune la adapost "pielea cea adevarata", sa isi dezvaluie adevarata identitate. Indignat, el le reproseaza "dregatorilor": "Astfel va purtati voi oare cu iubitii mei supusi?" Recunoscandu-i vocea, lupii se retrag tematori, un purtator de cuvant al acestora cerandu-i, cu umilinta, iertare. Ultimele versuri se remarca prin inconfundabila scanteie de spiritualitate a lui George Toparceanu. Asa zisul lup diplomat face o mare gafa, jignindu-l pe leu prin motivatia ca a fost atacat intrucat semana "asa de tare c-un magar adevarat". Dincolo de umorul ce razbatedin aceste cuvinte, se intrezareste un inteles mai adanc, si anume ca nu exista diferente esentiale intre un rege (al animalelor, in cazul nostru) si un supus al acestuia. In acest fel, sub masca animalelor din poezie, scriitorul atrage atentia asupra egalitatii fundamentale dintre oameni, indiferent de rang sau pozitie sociala.

Limbajul artistic al poeziei "Leul deghizat" este caracterizat de simplitate, oralitate si stil colocvial. Oralitatea este intensificata de expresia exclamativa a leului ("Stati, miseilor!...") si cea invocativa a lupului "diplomat" (O, maria ta! Iertare!"). Epitetele sunt putine ("noroadele-i blajine", "supusi rumegatori", "magar natang"), prelevand personificarea, procedeu stilistic vadit in dialogul animalelor din fabula.

In concluzia acestei argumentari (demonstratii), putem spune ca poezia "Leul deghizat" este o fabula deoarece constitue o creatie epica in versuri, avand ca moduri de expunere naratiunea si dialogul, personajele fiind intru totul implicate in actiunea cuprinzand atacul leului si schimbul de replici al acestuia cu lupii, putinele figuri de stil fiind reprezentate cu precadere de personificare.

Articole asemanatoare in blogul "Povesti pentru copii":

Comentariu la fabula Greierul si furnica

Argumentarea fabulei Lupul si mielul

Leul deghizat - Fabula de George Toparceanu

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

6 comentarii: