Legenda ghiocelului

Potrivit unei vechi legende crestine, ghiocelul a devenit simbolul sperantei dupa ce Adam si Eva au fost alungati din rai si au ajuns pe pamant in toiul iernii. Atunci cand Eva a devenit infricosata de gandul ca inghetul nu se va termina vreodata, si-a facut aparitia un inger care a transformat cativa fulgi de nea in ghiocei, pentru a-i dovedi astfel ca, in cele din urma, iarna se va retrage, facand loc primaverii.

Intr-o legenda din Germania se spune ca atunci cand Dumnezeu a creat toate lucrurile, i-a cerut zapezii sa merga la flori pentru a imprumuta de la ele putina culoare. Toate florile s-au zgarcit si au refuzat-o, si neaua i-a cerut, pana la urma, ajutorul ghiocelului. Ghiocelul a fost de acord sa ii daruiasca un pic din culoarea sa si, din acest motiv, zapada lasa aceasta floare sa fie cea dintai ce isi face aparitia, chiar si printre troiene, odata cu primavara.

In Europa occidentala, se spune ca aduce ghinion sa aduci ghiocei in casa, pentru ca ei pot vesti astfel moartea cuiva drag. Un singur ghiocel ce infloreste in gradina este interpretat de unii drept un semn al unei apropiate nenorociri. Daca porti un ghiocel la piept, se zice esti binecuvantat cu ganduri preacurate.


Articole din acelasi domeniu pe blogul "Povesti pentru copii":

Povestea ghiocelului, de Andersen

De ce ghiocelul este prima floare din an-Legenda

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

3 comentarii:

 1. Interesante povestiri dar am eu una mai buna:
  A fost odată o rază de soare, era chiar fata cea mai mică și răsfățată a astrului luminos. Și tocmai pentru că era cea mai mică și mai răsfățată, tatăl ei o lasa sa zburde pe unde îi dorea inima. Și iată că, într-o bună zi, raza de soare a hotărât să se plimbe într-o grădină. Acolo era Raiul pe pământ, nu altceva: flori care mai de care mai colorate și mai parfumate se unduiau sub adierea blândă a vânticelului cald de primăvară!

  - Ce-ar fi să aleg eu o floare frumoasă pe care să mi-o prind în păr? a spus raza de soare. Și, repezită cum era, s-a năpustit asupra grădinii, a cules o floare și s-a înălțat din nou în văzduh.

  Toate florile din grădină au privit mirate către cer și au început să murmure:

  - Ați văzut-o? Era frumoasă? Avea rochie de aur? Ce floare o fi ales prințesa?

  - Cu siguranță a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat și roșu, pe care boabele de rouă străluceau ca diamantele în soare.

  - Ba eu cred că a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenă, iar suratele ei dădeau din capete încântate.

  - Nici vorbă de așa ceva! Le-a retezat-o un crin mândru. A fost unul dintre frații mei. Nu vedeți ce frumoși și parfumați suntem?

  Până și o violetă mică, dar într-adevăr splendidă, a susținut că raza de soare culesese o violetă, și nu altceva.

  Numai într-un colț cineva plângea. Era un ghiocel mic și firav, a cărui codiță fusese ruptă de trena rochiei de aur a prințesei.

  Cum raza de soare nu era departe, l-a auzit și i-a părut tare rău. Și a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimă ca o perlă, care a căzut pe codița cea ruptă a ghiocelului, vindecând-o pe dată.

  Dar nu a fost numai atât. Prințesa-Rază de soare a venit lângă ghiocel și i-a spus așa:

  - Biată floricică firavă, îmi pare tare rău că te-am făcut să suferi! Ce dorință vrei să-ți îndeplinesc pentru a-mi repara greșeala?

  - Nu vreau nimic, a răspuns ghiocelul, lăsându-și frumosul căpșor în jos.

  - Nu vrei frumusețea trandafirului, parfumul crinului, strălucirea lalelei? a insistat raza de soare.

  - Bine, a încuviințat ghiocelul. Dacă vrei într-adevăr să-mi faci un dar, dă-mi voie să răsar primul dintre toate florile, de sub zăpada rece, iar parfumul meu abia simțit să-i facă pe oameni să se bucure și să știe că a venit primăvara!

  Și chiar așa a fost. Raza de soare l-a sărutat pe ghiocel și vraja a fost făcută. Apoi a dispărut în înaltul cerului, de unde venise.

  De atunci, ghiocelul este prima floare care ne zâmbește dintre peticele de zăpadă în fiecare primăvară, și toată lumea știe că vremea cea urată este pe sfârșite.

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim, de ce nu ne spui a cui este povestea ?

  RăspundețiȘtergere