Legenda martisorului in Bulgaria

Legenda martisorului sau, cum i se zice in limba bulgara, martenita (martenitza), este legata de intemeierea Bulgariei in secolul al VII-lea, atunci cand neamul migrator din care provin bulgarii de astazi  s-a asezat la miazazi de Dunare. In anul 681, acest popor ratacitor a fost adus conducatorul sau, hanul Asparuh, pe meleagurile de la sudul Romaniei de astazi.

Sora lui, Huba, si fratele sau, pe nume Boian, fusesera luati prizonieri, iar hanul Asparuh i-a instiintat prin mijlocirea unui soim, ce purta la un picior o ata alba de lana, ca le va trimite curand ajutoare pentru a-i scapa din temnita. Cei doi frati au reusit sa evadeze, insa, chiar atunci cand ajunsesera in preajma Dunarii, Boian a fost ucis de dusmanii ce il urmareau, iar Huba a trimis degraba soimul inapoi catre Asparuh, cu firul alb de lana patat de sangele fratelui lor, pentru a-i da de stire astfel despre moartea lui Boian. Indurerat de aceasta veste, hanul Asparus a dat porunca ca toti ostasii sai sa poarte mereu un fir de lana alba, impletit cu un altul de lana rosie, astfel incat sa fie ocrotiti de rele si ghinioane. Se spune ca acest fapt s-a petrecut intr-o zi de 1 martie, in anul 681.

In Bulgaria, se pastreaza traditia de a se purta martisoarele, la incheietura mainii sau la reverul hainelor, intreaga luna martie. Fetele batrane obisnuiau sa poarte martisorul pe degetul mic al mainii stangi, iar cele inca tinere, dar inca necasatorite, in partea stanga a rochiei. Barbatii casatoriti purtau, se zice, un martisor agatat de ciorapul de pe piciorul drept. In mod asemanator ca si in Romania, martisoarele impodobeau adeseori pomii pe cale de a inflori.

Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Un martisor pentru mama - Poveste de Diana Popescu

Legenda martisorului

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu:

  1. chiar ma gandeam in ce tari se tine sarbatoarea asta a martisorului si in ce consta fiecare , ar fi interesant sa faci per fiecare tara traditiile de martisor :)

    RăspundețiȘtergere