Lupul si iezii poveste de Fratii Grimm


Daca vrei sa stii, povestea cu Lupul si iezii,precum si povestile cu  purcelusii si scufita rosie au la baza intamplari reale din viata oamenilor.
Fratii Grimm, Charles Perrault, Ion Creanga ne aduc prin scrierile lor lumea arhaica in care traiau  si ne invata cat de important este sa ne ascultam parintii, sa nu ne incredem in oamenii necunoscuti si sa citim cat mai mult..! A fost odata o capra care avea sapte iezi, pe cate ii iubea cum isi iubeste orice mama copiii. Intr-o zi, capra,trebuind sa se duca in padure, ca sa aduca de mancare,si-a chemat iezii si le-a spus:
-Dragii mei copii, eu trbuie sa ma duc in padure; paziti-va de lup si nu-l lasati inauntru,caci daca intra, va mananca pe tori.Diavolul acela de lup se preface cateodata a fi altcineva, dar voi o sa-l cunoasteti dupa glasul lui gros si dupa labele lui negre.
Iezii i-au raspuns:
- Du-te fara grija,mama,ca ne vom pazi.
Capra a behait si a plecat linistita.
N-a trecut mult timp si numai ce a batut cineva la usa,strigand:
- Deschide-ti usa,copii,ca a venit mama voastra si v-a adus de mancare!
Dar iezii, cunoscandu-l pe lup dupa glas,au strigat:
- Nu deschidem, ca tu nu esti mama noastra! Glasul ei e bland,iar al tau suna gros; tu esti lupul!
Atunci lupul s-a dus la un bacan si a cumparat o bucata mare de creta; a mancat-o si glasul i s-a subtiat.Apoi,s-a intors si a batut la usa strigand:
- Deschide-ti usa, copii, ca a venit mama voastra si v-a adus de mancare!
Dar lupul pusese laba lui neagra pe fereastra si copiii, vazand-o au strigat:
- Nu deschidem, ca tu nu esti mama noastra, ca ea nu are blana neagra ca a ta! Tu esti lupul!

Lupul s-a dus la un brutar si i-a spus:
- M-am lovit la picior, unge-mi-l cu un pic de coca.
Brutarul i-a uns laba, lupul a fugit la morar si i-a spus:
- Presara-mi faina peste laba.
Iar morarul s-a gandit: "Lupul vrea sa faca vreo pozna cuiva" si n-a vrut sa-i faca pe plac lupului, pana ce acesta s-a rastit:
- De ce nu faci cum iti spun eu, ca altfel te mananc!
Morarului i-a fost frica, asa ca i-a presarat faina pe laba. Ce vreti,asa sunt oamenii!

Lupul s-a dus iar la usa iezilor si, batand, le-a spus:
- Deschideti usa,maicuta voastra draga a venit si v-a adus la toti cate ceva din padure.
Iezii au strigat:
- Arata-ne laba, ca sa stim daca tu esti,maicuta draga!
Lupul a pus laba pe fereastra si, cand ei au vazut ca e alba, au crezut ca e adevarat ce spune lupul, asa ca au deschis usa.
Cand a intrat, iar ei au vazut ca e lupul s-au ingrozit si fiecare a alergat in cate o parte. Unul s-a varat sub masa. altul sub pat, al treilea in soba, al patrulea in bucatarie, al cincilea in dulap,al saselea sub castronul de spalat vase, iar al saptelea,in cutia ceasornicului din perete.Dar lupul i-a gasit pe toti si nu a stat sa aleaga; i-a inghitit,unul dupa altul,numai pe cel mic,care se ascunsese in cutia ceasornicului, nu l-a gasit.
Dupa ce lupul si-a potolit bine foamea, a plecat si s-a lungit pe o pajiste verde,sub un pom, si a inceput sa sforaie.

N-a trecut mult si capra a venit din padure.
Dar, vai ce i-a fost dat sa vada! Usa era data de perete, masa, scaunele si lavitele, toate rasturnate,castronul numai cioburi,pernele si plapumile imprastiate pe jos .Si-a cautat copiii,dar ia-i de unde nu sunt! I-a strigat pe toti pe nume, dar nici in raspuns.
Cand l-a strigat pe cel mai mic, numai ce a auzit un glas subtirel ca zicea:
- Sunt in cutia ceasornicului,mama!
Capra l-a scos de acolo si iedul i-a povestit cum venise lupul si-i mancase pe fratii sai.
Va puteti inchipui ce-a mai plans biata capra!

Dupa un timp,ca sa-si mai potoleasca durerea,a plecat de acasa luindu-si si iedul cu ea. Cand a a juns pe pajiste, l-a vazut pe lup lungit sub un pom si sforaind de se cutrmurau crengile.S-a uitat la el,l-a cercetat cu privirea din toate partile si a vazut ca se misca ceva in burta lui umflata.
"Ah,Doamne, s-a gandit ea,oare mai sunt vii bietii mei copilasi, pe carei-a inghitit talharul?"
L-a trimis in fuga pe iedul cel mica sa aduca de acasa o pereche de foarfece, ac si ata. Apoi s-a apucat sa taie burta lupului si,de indata ce a facut o crestatura, un ied si-a scos capul,apoi cum a mai taiat putin,cum a mai iesit unul afara. Toti erau inca in viata, nu li se intamplase nimic, caci lupul in lacomia lui,ii inghitise intregi. Ce bucurie pe ei! O dezmierdau si o imbratisau pe mama lor, sareau si topaiau de bucuri.Dar capra le-a spus:
-Acum duceti-va de adunati pietre.Si au umplut cat au putut burta lupului.Apoi capra a cusut repede burta la loc.
Lupul n-a simtit nimic si nici nu s-a miscat. Dupa ce si-a facut somnul, lupul s-a trezit si insetat fiind, din pricina pietrelor din burta,s-a gandit sa bea apa dintr-o fantana. Dar cand a incercat sa se ridice, pietrele din burta au inceput sa se loveasca unele de altele.

Atunci lupul le-a strigat:
-Ce joaca,ce misca
In burta mea grea?
Am crezut ca-s iezii,
Dar am pietre in ea.

Si cand a ajuns la fantana si s-a aplecat sa bea apa, pietrele cele grele din burta l-au tras la fund si lupul s-a inecat acolo, ca un pacatos ce era. Cand au vazut iezii ce s-a intamplat, au inceput sa alerge si sa strige in cor:
-A murit lupul! A murit lupul!
Apoi au jucat in jurul fantanii, impreuna cu mama lor.

Lupul si vulpea de Fratii Grimm
Iedul cu trei capre de Octav Pancu Iasi


Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu