Pacala si Tandala - Snoava Popasul


In snoava populara "Popasul", Tandala ajunge sa fie tras pe sfoara de Pacala din cauza faptului ca fixeaza drept reper al miscarii lunii pe cer carul in care se culca, un lucru miscator, usor de a fi mutat intr-o alta pozitie. Privind dintr-o mai larga, filozofica, perspectiva, aceasta povestire pare a ne trage atentia asupra necesitatii de ne alege in viata puncte de referinta ale sinelui cat mai stabile, capabile a ne jalona si a ne indruma evolutia personala. Altfel spus, "asa cum iti asterni, asa dormi", si asa te trezesti, intr-o lume sigura ori derutanta, invaluita sau nu de pacaleli... 

Odata Pacala si Tandala s-au pornit cu carul la un drum indepartat. Apucandu-i noaptea intr-o padure, s-au gandit sa steie la popas. Si ca sa nu deie vreo jivina peste dansii, au hotarat: unul sa doarma, iar altul sa pazeasca.

Bun! Si cum este o vorba, ca cel dezbracat e gata sa deie zece ierni pe-o vara, asa si Tandala - ar fi dat si gospodarie, si tot, numai sa-i fie somnul deplin si tihnit. Rasturnandu-se in car, ii zise lui Pacala:
- Mai vere! Uite colo, ce luna plina rasare! Amu ea ii la picioarele mele. Cand a ajunge la cap, atunci sa ma trezesti. Si incolo te-oi pazi eu pan in ziua.
- Bine, Tandala. Asa sa fie! Culca-te si dormi in pace.

Dar si Pacala - nu degeaba ii zic Pacala. Credeti ca asa si-a atintit ochii la luna s-o vada trecand dintr-un capat al cerului intr-altul?

A asteptat de a adormit mai strans Tandala, apoi a intors carul de protap pana a potrivit luna drept capul luiTandala si a prins a racni:
- Scoala, mai frate, ca a ajuns luna la cap!!Tandala holbeaza ochii. Intr-adevar, asa era. Amintindu-si invoiala, s-a sculat si s-a pus de paza.
- Amu-i randul meu sa dorm, zise Pacala.
- Da, frate. Culca-te si dormi.
- Apoi... iata: ma culc jos, pe iarba, tot cu picioarele la luna. Si cand a ajunge la cap, atunci sa ma scoli.

S-a culcat Pacala jos pe iarba si Tandala l-a pazit cat a fost noaptea de mare.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Snoava Boierul si Pacala

Pacala si ursul - Snoava populara

Tandala la panda - Snoava populara

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

4 comentarii: