Povestea Sfantului Valentin

Potrivit unui obicei sosit de putina vreme pe meleagurile noastre, in ziua de 14 februarie este sarbatorit Sfantul Valentin, un prilej nemaipomenit pentru a le marturisi celor apropiati ca ii iubim, a darui sau a primi flori, bomboane ori ciocolata, si carti postale sau ilustrate infatisand simboluri ale dragostei. Cum au aparut aceste obiceiuri si cine este, de fapt, Sfantul Valentin? Daca nu stii inca, poti afla din randurile de mai jos...

Povestea Sfantului Valentin

Conform legendei, in cel de-al treilea secol dupa Hristos, imparatul Claudius al II-lea purta multe razboaie la granitele imperiului roman. Din aceasta pricina, isi dorea sa aiba o armata cat mai puternica, insa numerosi barbati tineri, in putere, nu voiau sa devina soldati. Claudius s-a gandit ca oamenii vor sa stea casa, alaturi de sotiile si copii lor, in loc sa isi riste viata in lupte, asa ca a pus la cale o lege foarte nedreapta. A hotarat sa interzica toate casatoriile! Nimeni din Roma nu mai avea voie sa se casatoreasca. Imparatul era convins ca, daca barbatii nu vor mai sta in preajma femeilor, nu vor avea ce face si se vor simti indemnati sa mearga la razboi.

Valentin, care era preot, avea convingerea ca oamenii, barbatii si femeile trebuiau sa fie uniti prin casatorie, in caz contrar putand cade prada ispitelor pacatoase, traind impreuna fara a fi cununati in fata lui Dumnezeu. Din acest motiv, Valentin a inceput sa ii casatoreasca pe oameni in secret, incalcand astfel legea romana.

Desi facea acest lucru in mare taina, in cele din urma, s-a aflat ca Valentin ii cununa pe cei indragostiti, fiind arestat si adus in fata imparatului. Claudius si-a dat seama ca acest preot era intelept si stia sa vorbeasca ales, si l-a incurajat sa nu mai fie crestin, si sa devina, in acest fel, un loial cetatean roman. Valentin nu a renuntat insa la credinta in Dumnezeu, fiind, din aceasta cauza, intemnitat si condamnat la moarte. In vreme ce isi astepta executia in inchisoare, el le-a trimis scrisori prietenilor sai, rugandu-i sa isi aduca aminte de el in rugaciunile lor, acest lucru dand nastere, se spune, obiceiului de a se trimite carti postale in ziua Sfantului Valentin.

Sfantul Valentin a fost ucis pe 14 sau 24 februarie, in anul 269 ori 270. In traditiile bisericii catolice, Sfantul Valentin este sarbatorit pe 14 februarie.


Articole din acelsi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Spiridusul Craciunului

"Povestea privighetorii" , dupa Hans Christian Andersen

Povestea lui Aladin si a lampii fermecate

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu