Regele si camasa - Fabula de Tolstoi

Intr-o zi, un vestit rege s-a imbolnavit. "Ii dau jumatate din regatul meu celui care ma va vindeca," a zis el, impins de disperare. Toti inteleptii din tara s-au adunat pentru a gasi o cale de a-l face bine pe stapanul lor. Nimeni nu avea insa nici o idee despre ce ar fi putut sa fie facut.

In cele din urma, s-a gasit un intelept care a declarat ca stia cum putea fi lecuit regele: "Daca reusiti sa gasiti un om fericit, luati-i camasa si imbracati-l pe rege cu ea, si, numaidecat il veti vedea vindecat!"

Regele si-a trimis de indata emisarii pentru a gasi un om fericit. Acestia au umblat in lungul si in latul regatului fara a descoperi insa vreunul. Se pare ca nu exista nimeni indeajuns de multumit de viata sa: daca un om era bogat, era totusi suferind; daca un altul era sanatos, nu avea nici o avere; daca unul era avut si sanatos, avea in schimb o nevasta rea; daca altul se bucura ca avea copii, acestia se dovedeau a fi rai. Intr-un cuvant, fiecare om gasea cate un motiv pentru a se plange de viata.

Pana la urma, tarziu, intr-o noapte, fiul regelui a trecut pe langa un bordei amarat si a auzit pe cineva dinauntru spunand: "Domnul fie laudat, mi-am terminat treaba, mi-am umplut burta, si acum pot sa ma intind pe pat si sa dorm! Ce mi-as putea dori mai mult?" Regele n-a mai putut de bucurie la aflarea vestii ca fusese gasit un om fericit, si a poruncit sa i se ia camasa si sa ii fie adusa indata, omul caruia ii apartinea urmand sa fie rasplatit cu cat de multi bani isi dorea.

Emisarii s-au dus sa ia camasa, dar omul fericit era atat de sarac incat nu avea nici macar o camasa.


Articole asemanatoare din blogul „Povesti pentru copii”:

Motanul si bucatarul - Fabula de Ivan Andreevici Krâlov

Printul fericit - Poveste de Oscar Wilde (I)

Zgarcitul - Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu