14 februarie 2013

Regele si camasa - Fabula de Tolstoi

Leave a Comment
Intr-o zi, un vestit rege s-a imbolnavit. "Ii dau jumatate din regatul meu celui care ma va vindeca," a zis el, impins de disperare. Toti inteleptii din tara s-au adunat pentru a gasi o cale de a-l face bine pe stapanul lor. Nimeni nu avea insa nici o idee despre ce ar fi putut sa fie facut.

In cele din urma, s-a gasit un intelept care a declarat ca stia cum putea fi lecuit regele: "Daca reusiti sa gasiti un om fericit, luati-i camasa si imbracati-l pe rege cu ea, si, numaidecat il veti vedea vindecat!"

Regele si-a trimis de indata emisarii pentru a gasi un om fericit. Acestia au umblat in lungul si in latul regatului fara a descoperi insa vreunul. Se pare ca nu exista nimeni indeajuns de multumit de viata sa: daca un om era bogat, era totusi suferind; daca un altul era sanatos, nu avea nici o avere; daca unul era avut si sanatos, avea in schimb o nevasta rea; daca altul se bucura ca avea copii, acestia se dovedeau a fi rai. Intr-un cuvant, fiecare om gasea cate un motiv pentru a se plange de viata.

Pana la urma, tarziu, intr-o noapte, fiul regelui a trecut pe langa un bordei amarat si a auzit pe cineva dinauntru spunand: "Domnul fie laudat, mi-am terminat treaba, mi-am umplut burta, si acum pot sa ma intind pe pat si sa dorm! Ce mi-as putea dori mai mult?" Regele n-a mai putut de bucurie la aflarea vestii ca fusese gasit un om fericit, si a poruncit sa i se ia camasa si sa ii fie adusa indata, omul caruia ii apartinea urmand sa fie rasplatit cu cat de multi bani isi dorea.

Emisarii s-au dus sa ia camasa, dar omul fericit era atat de sarac incat nu avea nici macar o camasa.


Articole asemanatoare din blogul „Povesti pentru copii”:

Motanul si bucatarul - Fabula de Ivan Andreevici Krâlov

Printul fericit - Poveste de Oscar Wilde (I)

Zgarcitul - Fabula de Esop

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts