Stigletul si ciocarlanul - Fabula de Alecu Donici (comentariu)

Intr-un scurt comentariu al fabulei Stigletul si ciocarlanul, de Alecu Donici, nu pot sa nu remarc faptul ca aceasta poezie intruneste toate caracteristicile speciei epice din care face parte. Tema este reprezentata de satirizarea oamenilor ce isi fac obiceiul de a lua in batjocura suferintele semenilor lor, fara a lua in considerare eventualitatea ca pot fi obiectul unor necazuri identice. Alegoria, ca procedeu artistic, utilizeaza drept masca cele doua personaje (stigletul si ciocarlanul), prin intermediul carora este criticata o atitudine cinica, egoista, specifica unor oameni.

Principalul mod de expunere este naratiunea la persoana a treia, ce lasa sa se subinteleaga obiectivitatea autorului. Compozitional, fabula Stigletul si ciocarlanul este alcatuita din trei parti narative si o morala. Prima parte constituie o expozitiune, in care este prezentat calvarul stigletelui prins in lat, iar cea de-a doua parte inglobeaza atitudinea josnica a ciocarlanului si felul cum pica si el in capcana. Morala subliniaza faptul ca oamenii care fac haz de impasul in care se afla altii, pot atrage asupra lor aceeasi soarta nefericita. Limbajul artistic este specific genului epic si, in particular fabulei, distingandu-se prin oralitate si stil colocvial. Figurile de stil nu sunt prezente in mare numar, fiind reprezentate mai ales de personificare si monolog.

Stigletul s-au fost prins in lat, cum e mai greu,
Si deznadajduit de moarte se batea;
Iar ciocarlanul rau
De el inca radea,
Zicand: “Ce natarau!
Se poate ziua mare
Sa cazi in lat asa de tare;
Cand eu n-am frica
De nimica?”
Dar invartindu-se pe langa stigletel,
S-au prins in lat si el.
Vezi, dupa fapta,
Plata:
Sa nu mai razi de nime niciodata!


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Vulpea si magarul - Fabula de Alexandru Donici

Momita si oglinda - Fabula de Alecu Donici

Morala fabulei Vulpea pedepsita

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu