Broastele care isi doreau un rege – Fabula de Esop

Se povesteste ca Esop le-ar fi dat drept pilda atenienilor fabula „Broastele ce isi doreau un rege”, atunci cand isi doreau cu inversunare sa isi detroneze regele, pe nume Peisistratus, pentru a aduce pe altcineva in locul sau.

Broastele, ingrijorate dintr-o data ca nu aveau nici un stapanitor peste ele, si-au trimis ambasadorii la Jupiter pentru a-i cere un rege. Vazand cu cine avea de a face, zeul a aruncat un urias bustean in lacul lor.

Broastele au fost atat de inspaimantate de involburarea apei pricinuite de caderea lemnului incat s-au ascuns in adancurile lacului.

Dupa putina vreme, bagand de seama ca trunchiul de copac zacea nemiscat, s-au ridicat la suprafata apei, si eliberate de orice urma de teama, s-au catarat pe el, lafaindu-se acolo pline de dispret fata de acesta.

S-a mai scurs o bucata de timp, si broastele au inceput sa se simta  nedreptatite pentru ca li se daruise un conducator atat de nesimtitor, asa ca au trimis o a doua solie la Jupiter, rugandu-l sa le daruiasca  un alt rege.

De asta data, zeul le-a dat drept rege un tipar. Cand au observat insa cat de bland si bun la inima era acesta, au fost nemultumite, si au pus pe drum catre Jupiter alti mesageri, implorandu-l sa le numeasca un alt rege.

Plictisit de insistenta lor, zeul le-a inscaunat de aceasta data drept rege un batlan, care le-a vanat zi de zi pana cand nu s-a mai auzit pe lac nici o oracaiala.

Morala 1: Mai bine nici o lege, decat una cruda.

Morala 2: Cand vrei sa-ti schimbi viata, asigura-te ca alegi o transformare in bine.

Morala 3: Poporul se descurca greu fara un conducator, se simte nemultumit atunci cand are unul si adeseori incerca sa il schimbe, nimerind astfel din rau in si mai rau.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Plangerea broastelor impotriva soarelui – Fabula de Esop

Regele broasca sau Heinrich cel din fier - Poveste de Fratii Grimm

Broastele si fantana – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu