15 martie 2013

Ce a mai patit popa dupa moarte

Leave a Comment

Daca vrei sa afli ce-a mai patit popa dupa moarte, trebuie neaparat sa citesti istorioara lui Petre Dulfu care, in ciuda faptului ca e tragica, mie una mi-a starnit rasul.
Groaznica trebuie sa fie firea omului daca rade si de lucruri macabre!
Lectura placuta!

In timp ce fratii sai se pregateau de plecare, Pacala a luat lesul popii si l-a dus in gradina vecinului, l-a urcat intr-un mar si l-a aranjat asa incat  acela parca ar fi stat sa culeaga mere.
Si apoi a plecat la fratii sai.

A doua zi de dimineata, vecinul a intrat in gradina si a dat cu ochii de popa, care statea parca la furat de mere:
- Ptiu! Nu ti-e rusine parinte sa furi mere din gradinile oamenilor? Da-te jos, parintele, ca te voi tamaia eu, asa incat sa- ti treaca pofta de mere!
Dar popa nimic nu zicea.
- Da-te jos parinte, ca-mi ies din fire!
Si cum popa tacea malc si facea pe nataraul, vecinul a pus mana pe un par si zvarr! cu el in capul popii, care s-a prabusit la pamant!
Sarmanul om! Crezand ca el l-a omorat pe popa, omul a inlemnit de spaima..! si dupa ce si-a mai venit putin in fire, a luat trupul popii si l-a ascuns intr-o claie cu fan si l-a lasat acolo pana spre  noapte.
Apoi l-a dus in curtea vecinului, care tocmai isi pregatise carul pentru dimineata, sa duca la targ un butoi cu miere.
Asadar, romanul nostru l-a asezat pe popa in car, la spatele butoiului, ca si cum ar fi vrut sa fure miere si l-a lasat acolo.

Nu se crapase de ziua cand omul cu carul si-a inhamat boii far sa vada ce e in car.
Cand s-a luminat de ziua omul tocmai se pregatea sa plece cand a dat cu ochii de popa.
Sfanta Maica lui Dumnezeu! a strigat el.Nu ti-e rusine, parinte, sa furi miere..?! Da-te jos,parinte, cate smintesc cu bataia!
Dar popa nu se misca deloc.Si atunci omul, scos din sarite, l-a croit de cateva ori cu parul, pana acesta a cazut din car.
Dupa ce si-a revenit din spaima, omul care credea ca el ii venise de hac popii, i-a ridicat trupul si l-a pus in car.L-a acoperit cu niste coceni si a plecat iute unde a vazut cu ochii..
Ajungand la un rau, a luat o scandura groasa ce-o avea in car, a pus-o pe apa si l-a asezat pe popa pe scandura.i-a pus apoi si un bat in mana si a impins scandura pe rau in jos.
Nu departe de acolo se aflau niste vanatori de rate, care vazandu-l pe popa de la distanta, i-au facut semn sa carmeasca spre partea cealalta a raului.
Popa se apropia meru de rate pana ce a reust sa le sperie si acestea si-au luat zborul.Vanatorii,infuriati ca au ramas fara vanat si-au descarcat pustile in el si l-au rasturnat in apa.
Popa a cazut la fund, iar vanatorii au plecat iute din acele locuri.

Ei, cum a fost?


Articole asemanatoare in blogul "Povesti pentru copii":
Pacala isi vinde bine vaca
Cum i-a venit de hac Pacala unui popaIf You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts