Ce a mai patit popa dupa moarte


Daca vrei sa afli ce-a mai patit popa dupa moarte, trebuie neaparat sa citesti istorioara lui Petre Dulfu care, in ciuda faptului ca e tragica, mie una mi-a starnit rasul.
Groaznica trebuie sa fie firea omului daca rade si de lucruri macabre!
Lectura placuta!

In timp ce fratii sai se pregateau de plecare, Pacala a luat lesul popii si l-a dus in gradina vecinului, l-a urcat intr-un mar si l-a aranjat asa incat  acela parca ar fi stat sa culeaga mere.
Si apoi a plecat la fratii sai.

A doua zi de dimineata, vecinul a intrat in gradina si a dat cu ochii de popa, care statea parca la furat de mere:
- Ptiu! Nu ti-e rusine parinte sa furi mere din gradinile oamenilor? Da-te jos, parintele, ca te voi tamaia eu, asa incat sa- ti treaca pofta de mere!
Dar popa nimic nu zicea.
- Da-te jos parinte, ca-mi ies din fire!
Si cum popa tacea malc si facea pe nataraul, vecinul a pus mana pe un par si zvarr! cu el in capul popii, care s-a prabusit la pamant!
Sarmanul om! Crezand ca el l-a omorat pe popa, omul a inlemnit de spaima..! si dupa ce si-a mai venit putin in fire, a luat trupul popii si l-a ascuns intr-o claie cu fan si l-a lasat acolo pana spre  noapte.
Apoi l-a dus in curtea vecinului, care tocmai isi pregatise carul pentru dimineata, sa duca la targ un butoi cu miere.
Asadar, romanul nostru l-a asezat pe popa in car, la spatele butoiului, ca si cum ar fi vrut sa fure miere si l-a lasat acolo.

Nu se crapase de ziua cand omul cu carul si-a inhamat boii far sa vada ce e in car.
Cand s-a luminat de ziua omul tocmai se pregatea sa plece cand a dat cu ochii de popa.
Sfanta Maica lui Dumnezeu! a strigat el.Nu ti-e rusine, parinte, sa furi miere..?! Da-te jos,parinte, cate smintesc cu bataia!
Dar popa nu se misca deloc.Si atunci omul, scos din sarite, l-a croit de cateva ori cu parul, pana acesta a cazut din car.
Dupa ce si-a revenit din spaima, omul care credea ca el ii venise de hac popii, i-a ridicat trupul si l-a pus in car.L-a acoperit cu niste coceni si a plecat iute unde a vazut cu ochii..
Ajungand la un rau, a luat o scandura groasa ce-o avea in car, a pus-o pe apa si l-a asezat pe popa pe scandura.i-a pus apoi si un bat in mana si a impins scandura pe rau in jos.
Nu departe de acolo se aflau niste vanatori de rate, care vazandu-l pe popa de la distanta, i-au facut semn sa carmeasca spre partea cealalta a raului.
Popa se apropia meru de rate pana ce a reust sa le sperie si acestea si-au luat zborul.Vanatorii,infuriati ca au ramas fara vanat si-au descarcat pustile in el si l-au rasturnat in apa.
Popa a cazut la fund, iar vanatorii au plecat iute din acele locuri.

Ei, cum a fost?


Articole asemanatoare in blogul "Povesti pentru copii":
Pacala isi vinde bine vaca
Cum i-a venit de hac Pacala unui popaDiana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu