e. e. cummings - Povesti, basme sau poezie

Marele si inimitabilul poet e. e. cummnigs, un nume fara majuscule, asa cum obisnuia sa isi semnaleze prezenta  discreta in lumea poeziei si in literatura americana scriitorul Edward Estlin Cummings, un poet drag mie mie, nu a avut cum sa nu isi puna amprenta jocurilor sale spirituale asupra lumii copiilor si a povestilor. Ale sale "Fairy Tales", patru la numar, nu au cum sa nu ne socheze si farmece prin ineditul perspectivei sale asupra lumii.

In povestea  "Batranul care intreaba de ce" ( The Old Man Who Said Why) o faptura magica este coplesita de intrebarile varstnicului om, aruncand cerurile intr-o nemaipomenita confuzie si deruta. In povestirile (sa le spunem basme?) "Elefantul si fluturele" (The Elephant and the Butterfly) si "Casa care a mancat placinta tantarului" (The House That Ate Mosquito Pie) timiditatea este depasita de nevoia coplesitoare de a inchega noi prietenii. Naratiunea "Fetita pe care am numit-o" (The Little Girl Named I) este o conversatie plina de invataminte intre autor si o mica fata, in genul povestirii lui A. A. Milne, "Winnie-the-Pooh'.

Ingenioase, patrunzatoare si magice, aceste povesti ale lui e. e. cummings ne dezvaluie taramuri si perspective nebanuite ale copilariei si copiilor ce nu inceteaza niciodata a trai in sufletele noastre.

Daca sunt cu adevarat curiosi ori interesati sa cititi in limba romana aceste povesti / basme ale lui e. e. cummings, dati-mi de veste si le voi gasi un loc in blogul meu.

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu