Doctorul Who - Un magic serial TV

Cand am vazut primul, si poate chiar si al doilea episod din serialul Doctorul Who ("Doctor Who" in engleza, "Doctorul cine-o fi" intr-o traducere aproximativa in limba romana), mi s-a parut a fi un film hibrid, nici un SF / science-fiction / stiintifico-fantastic serios, si nici un basm plin de vraja inspirat de un clasic precum Andersen ori, cel putin Lewis Caroll.

Nu a trecut mult timp si povestea m-a prins, pentru ca britanicii nu or fi ei la fel experti in efecte speciale SF precum americanii, dar stiu aproape intotdeuna sa faca un serial adevarat, lipsit de superficialitatea hollywoodiana. Asadar, odata cu timpul, serialul Doctorul Who de pe AXN a inceput sa ma prinda, desigur, fara a ma transforma intr-un fan fanatic.

Produs de BBC, acest film ne infatiseaza aventurile unui calator in timp, provenit dintr-o straveche si misterioasa civilizatie a universului, ce ii apare unei fete, sub forma unui aparent prieten imaginar, inca din copilarie, pentru a reveni in viata ei dupa ce aceasta a depasit deja adolescenta. O poarta apoi pe fata cu o minte inca neastupata de conformismele realitatii acceptate si impuse de cei din jur, intr-un voiaj fantastic nu numai in timp ci si pe alte planete si meleaguri ale universului, in care valorile cele mai clamate ale umanitatii (arareori puse in practica de tarile lumii in prezent ) par a prima in fata rauvoitoarelor intentii ale altor fiinte. Asa cum pomeneam mai inainte, serialul Doctorul Who reuseste sa sparga barierele unui spectualuozitati adeseori lipsita de fundament din filmele SF americane, avand potentialul de a impleti, intr-o forma originala si bine gandita, trasaturile stiintifico-fantastice cu un basm englezesc bine ticluit si povestit.

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu:

  1. L-am urmnarit si eu la un moment dat pe AXN, ca si alte seriale, de altfel, insa in momentul in care serialele se repeta, deja nu mai au farmec.
    Legat de Doctorul Who, unele episoade chiar au avut subiecte SF, ultra-interesante. Din cate am vazut, s-au perindat cam 3 actori in rolul doctorului. Cel din poza este cel mai convingator!

    RăspundețiȘtergere