Legenda celor 40 de mucenici

Iti plac mucenicii? Sunt buni si atunci cand sunt simpli si proaspeti asemeni unor cornuri, dar savoarea lor se arata de-a intregul, numai daca sunt pregatiti in casa, de o mestera gospodina, care ii imbaiaza in in miere si ninge peste ei cu nuca bine macinata...

Te-ai intrebat vreodata de ce mucenicii au forma cifrei opt? Daca nu stii, citeste mai jos povestea sau legenda lor.

Se spune ca in timpul unui imparat roman lipsit de credinta, pe nume Lichinie, care ii prigonea pe crestini si incerca sa-i oblige a aduce jertfe idolilor, traia in Sevastia, o mare si vestita cetate din Armenia, voievodul Agricolaie, un stapanitor crud si naravit catre rele. Printre ostasii acestuia se aflau 40 de tineri din Capadochia, care iubeau din toata inima pe Hristos si erau gata a face orice pentru Dansul. Ajungand la urechile lui Agricolaie zvonul despre acesti credinciosi, a pus de indata sa fie legati si adusi in fata sa, poruncindu-le apoi sa se inchine idolilor.
Pentru ca cei 40 de crestini au refuzat sa il tradeze pe Iisus, au fost dezbracati si aruncati intr-un lac in vreme de iarna, pe un ger ce facea sa trosneasca pietrele. Au fost lasati acolo catre seara, iar apa a fost inconjurata de ostasi bine inarmati, pentru a-i pazi sa nu iasa din ea. La ora trei dimineata, a coborat din ceruri o minunata lumina, ce a alungat frigul, a naruit gheata si a incalzit apa lacului. Plin de manie, Agricolaie a dat porunca sa fie scosi din lac, sa li se sfarme gleznele picioarelor, si sa fie apoi ucisi.

Se spune ca, in timp ce stateau in apa inghetata, cei patruzeci de martiri incercau sa se incalzeasca tinandu-se unul pe celalalt in brate, aceasta imbratisare a lor dand forma colaceilor numiti pana in zilele noastre mucenici.

Potrivit unei legende populare, se zice ca au fost odata 40 de mucenici care, vrand sa devina sfinti, au intrat intr-o balta cu apa rece, astfel incat sa se chinuie si sa sufere cat mai mult. Plin de viclenie, diavolul a facut o balta cu apa calda langa ei, iar unul dintre oameni nu a rezistat ispitei si s-a mutat in ea, pentru a se incalzi. Diavolul atat astepta! A luat locul omului cel nevolnic din balta rece, iar atunci cand a venit Dumnezeu cu 40 de cununi, pentru a-i rasplati pe mucenici, una dintre acestea a ajuns pe capul diavolului. In acest fel, dracul s-a facut si el sfant, iar omul din balta calda s-a prefacut in diavol.

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu:

  1. Potrivit unei variante a legendei, cei 40 de martiri au fost arsi intr-un cuptor, cenusa lor fiind azvarlita in apa lacului unde avusesera de suferit.
    Se zice ca aluatul din care se fac gustosii mucenici semnifica trupul celor 40 de sfinti, nucile simbolizeaza cenusa lor, iar mierea reprezinta apa in care le-a fost aruncata cenusa.

    RăspundețiȘtergere