Martie si Aprilie- poveste


Cateodata fratii mai mari sunt groaznici!
Martie da o petrecere la care il invita si pe fratele sau mai mic, Aprilie.
Si ca toti fratii, pune la cale niste farse, care il supara , la inceput, pe Aprilie, dar care, istet nevoie mare, reuseste sa le faca fata cu istetime..Demult, Martie l-a poftit pe Aprilie la o petrecere.
Aprilie  a pus boii la jug, a pregatit carul de drum si a dat bici boilor plavani.
Insa, Martie cel siret a dat un omat mare si deodata a acoperit tot campul...
Drumul era inzapezit si rotile carului nu inaintau.
S-a intors Aprilie suparat acasa, parandu-i rau ca nu petrece cu mancare si bautura la Martie acasa.
-Ei, lasa,si-a spus Aprilie. Nu pot merge cu carul prin omat? O sa merg la Martie cu sania, ca s-a intors iarna cea urata!
Asa ca Aprilie a dejugat boii de la carul cu roti si i-a pus la sanie.
Din nou a plecat la drum spre satul lui Martier. Insa vicleanul de Martie, ca sa rada de Aprilie,  a suflat caldura si a topit omatul. Au pornit sa curga paraiele, sa reverse apa din rauri, incat sarmanul Aprilie nu mai putea inainta cu sania prin noroaie.
Suparat peste masura s-a intors iarasi acasa.
-Mai, ce naiba!Martie ma asteapta cu bucate si lautari! Tare as mai petrece! Uite inham din nou boii la car,pun sania sus, in car, daca va veni iar omatul, iar deasupra pun barca si vaslele ca sa trec prin orice suvoi la nevoie. Ei, de-acum trebuie sa ajung la Martie.
Zis si facut! Smecherul de Martie, care-l privea de departe, a dat un viscol mare, cu troiene de zapada cat casa, sa nu poata inainta carul. Insa Aprilie.care a inteles cine il pacalea, a dejugat boii si i-a pus repede la sanie, inaintand spre satul cu petrecerea.
Cand pezevenghiul de Martie a dat ploaie si apele s-au umflat deodata, a pus Aprilie sania in barca si a pornit sa vasleasca, trecand raul dincolo.
Asa a ajuns in sfarsit, Aprilie la Martie.
Au petrecut amandoi glumind, mancand un vitel si dand pe gat o bardaca de vin, timp de o saptamana si jumatate, pana au sosit ciocarliile din tarile indepartate....

Dochia -legenda
Care e baba ta?
Ghicitori despre Pacala si Tandala

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu