Pacala si Tandala- justitiarii romanilor


Acum vreo doua sute de ani, intr-o lume croita stramb, romanii trebuiau sa nascoceasca ceva, al lor, propriu,  cu care  sa se apere de prostia si uratul societatii in care traiau.

Si i- au nascocit pe Pacala si Tandala, eroii justitiari- care le dadeau cu tifla  boierilor si mai marilor societatii  precum si celor porniti pe fapte rele, dupa merit, prin glumele si hohotele de ras pe care le starneau...

Dupa Pacala au fost inventate pacalelile..

Aceste productii  literare orale, pline de  nazdravanii, patanii si situatii comice, au atras  culegatorii de folclor si scriitorii renumiti,  care le-au prelucrat cu brio in operele lor precum: Vasile Alecsandri, Anton Pann, Ion Creanga, Ioan Slavici, Petre Ispirescu, Petre Dulfu.

De asemenea, orice popor are  justitiarul sau: Nastratin Hogea la turci, Fomca la rusi, Mathias la unguri, Pulcinella la italieni, Till Eulenspiegel la germani, Dedu-Ivan si Ciocaludu la sarbi.

Si  pentru ca v-am atras atentia  veti gasi pe blogul meu multe din snoavele, aventurile, pataniile si pacalelile acestor eroi justitiari, care ne binedispun pe toti mari si mici.


Pacala in satul lui-Slavici

Pacala si Tandala snoava Popasul

Pacala si Tandala -frati de cruce

Pacala si zarzarele boierului-snoava populara

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu