Acum vreo doua sute de ani, intr-o lume croita stramb, romanii trebuiau sa nascoceasca ceva, al lor, propriu, cu care sa se apere de prostia si uratul societatii in care traiau.
Si i- au nascocit pe Pacala si Tandala, eroii justitiari- care le dadeau cu tifla boierilor si mai marilor societatii precum si celor porniti pe fapte rele, dupa merit, prin glumele si hohotele de ras pe care le starneau...
Dupa Pacala au fost inventate pacalelile..
Aceste productii literare orale, pline de nazdravanii, patanii si situatii comice, au atras culegatorii de folclor si scriitorii renumiti, care le-au prelucrat cu brio in operele lor precum: Vasile Alecsandri, Anton Pann, Ion Creanga, Ioan Slavici, Petre Ispirescu, Petre Dulfu.
De asemenea, orice popor are justitiarul sau: Nastratin Hogea la turci, Fomca la rusi, Mathias la unguri, Pulcinella la italieni, Till Eulenspiegel la germani, Dedu-Ivan si Ciocaludu la sarbi.
Si pentru ca v-am atras atentia veti gasi pe blogul meu multe din snoavele, aventurile, pataniile si pacalelile acestor eroi justitiari, care ne binedispun pe toti mari si mici.
Pacala in satul lui-Slavici
Pacala si Tandala snoava Popasul
Pacala si Tandala -frati de cruce
Pacala si zarzarele boierului-snoava populara
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu