Pastorul si caprele salbatice – Fabula de Esop

Un pastor, ce isi mana, catre seara, turma de pe o pasune, a descoperit niste capre salbatice amestecate printre animalele sale, si le-a inchis pe toate, impreuna, peste noapte, intr-un tarc.

A doua zi, o mare ninsoare s-a lasat peste pamant, asa ca pastorul nu si-a putut duce, ca de obicei, animalele la pascut, fiind nevoit sa le tina la stana. Le-a dat de mancare propriilor capre doat atat cat sa nu moara de foame, dar a indopat caprele salbatice, sperand astfel sa le ispiteasca sa ramana in turma sa.

Dupa ce s-a topit zapada, pastorul si-a scos animalele la pascut, iar caprele salbatice au fugit cat de repede le-au tinut picioarele catre munti. Pastorul le-a certat pentru ingratitudinea lor, reprosandu-le ca atunci cand vremea fusese vitrega se ingrijise de ele mai mult decat de propriile sale capre.

Una din caprele salbatice s-a intors catre el si i-a spus, „Tocmai din acest motiv suntem atat de prudente. Daca ieri ne-ai tratat mai bine decat propriile-ti animale, este cat se poate de limpede ca, daca s-ar alatura turmei tale alte capre, ne-ai neglija pe noi in favoarea lor.”

Morala 1: Vechii prieteni nu pot fi sacrificati fara rele consecinte in favoarea altora noi.

Morala 2: Prieteni noi sa-ti faci, dar de cei batrani sa nu te lasi.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Capra si iada - Fabula de Alexandru Donici

Lupul si capra de pe costisa - Fabula de Esop

Capra si pastorul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu