24 martie 2013

Pastorul si caprele salbatice – Fabula de Esop

Leave a Comment
Un pastor, ce isi mana, catre seara, turma de pe o pasune, a descoperit niste capre salbatice amestecate printre animalele sale, si le-a inchis pe toate, impreuna, peste noapte, intr-un tarc.

A doua zi, o mare ninsoare s-a lasat peste pamant, asa ca pastorul nu si-a putut duce, ca de obicei, animalele la pascut, fiind nevoit sa le tina la stana. Le-a dat de mancare propriilor capre doat atat cat sa nu moara de foame, dar a indopat caprele salbatice, sperand astfel sa le ispiteasca sa ramana in turma sa.

Dupa ce s-a topit zapada, pastorul si-a scos animalele la pascut, iar caprele salbatice au fugit cat de repede le-au tinut picioarele catre munti. Pastorul le-a certat pentru ingratitudinea lor, reprosandu-le ca atunci cand vremea fusese vitrega se ingrijise de ele mai mult decat de propriile sale capre.

Una din caprele salbatice s-a intors catre el si i-a spus, „Tocmai din acest motiv suntem atat de prudente. Daca ieri ne-ai tratat mai bine decat propriile-ti animale, este cat se poate de limpede ca, daca s-ar alatura turmei tale alte capre, ne-ai neglija pe noi in favoarea lor.”

Morala 1: Vechii prieteni nu pot fi sacrificati fara rele consecinte in favoarea altora noi.

Morala 2: Prieteni noi sa-ti faci, dar de cei batrani sa nu te lasi.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Capra si iada - Fabula de Alexandru Donici

Lupul si capra de pe costisa - Fabula de Esop

Capra si pastorul – Fabula de Esop
If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts