Zana Maseluta – Poveste si traditie

Zana Maseluta si-a facut loc pe nesimtite in folclorul copiilor si parintilor din Romania, fara a fi la fel de evidenta sau contestata precum alte sarbatori ori traditii venite din afara, precum Halloween-ul. Un sambure al acestei fermecate fiinte supranaturale a existat dintotdeuna pe meleagurile noastre. Nu stiu de cata vreme s-a instalat, dar am prins si eu obiceiul parintilor mei, mai ales al mamei, de a pune deoparte, intr-o batistuta, cutiuta, ori caseta de bijuterii, podoabele dintilor de lapte ale copiilor.

Potrivit folclorului occidental, atunci cand unui copilas ii cade un dinte, el trebuie sa si-l puna sub perna, Zana Maselua urmand a sosi peste noapte pentru a–l lua, lasand in locul sau un mic si frumos cadou.

In traditiile stravechi europene, se ingropa adeseori un dinte al unui copil de indata ce acesta ii cadea. Parintii aveau obiceiul de a pune sub pernuta copilasului, in locul dintelui, un dar sau niste banuti. Unii tatici sau unele mamici faceau chiar mai mult decat atat, asternand o urma de poleiala pe podea, avand menirea de a le arata copiilor pe unde isi facuse drum prin camera lor Zana Maseluta.

In Europa de nord, exista traditia de se darui copiilor, in mod direct, fara interventia vreunei magice creaturi, cate o rasplata, numita “tann-fé”, atunci cand acestora le cadea cel dintai dinte. Desigur, acest obicei a prins si in zilele noastre, estimandu-se, in anul 2011, ca prichindeii din America (SUA) primeau, in medie, 2,60 dolari pentru fiecare dinte pierdut. Nu am la dispozitie nici un astfel de sondaj de opinie despre ceea ce se intampla in aceasta privinta in Romania…

Parintii de oriunde care fac apel la acest mit considera ca le este de ajutor copilasilor ce trec peste calvarul pierderii dintilor de lapte. Pe de alta parte, din dunct de vedere psiholgic, parintii se amagesc cumva in acest fel cu gandul ca urmasii lor sunt inca destul de indepartati de realitate pentru a crede in magice si frumoase creaturi de basm.

In unele tari asiatice, precum India, Coreea, si Vietnam , exista inca obiceiul ca atunci cand unui copil ii cade un dinte de pe maxilarul superior, acesta sa fie aruncat de cel mic pe acoperisul casei; daca maseluta se desprinde de pe maxilarul inferior, copilasul trebuie sa-l azvarle pe undeva pe sub podea. In acest fel, se spune ca un baiatel ori fetita cere ca dintele lipsa sa ii fie inlocuit cu cel al unui soarece. Aceasta traditie se bazeaza pe ideea ca dintii rozatoarelor sunt extrem de rezistenti, crescandu-le odata pentru totdeuna.

In zone din Orientul Mijlociu (Irak, Iordania, Egipt, Palestina si Sudan) traditia Zanei Maseluta era inlocuita de cea a aruncarii dintelui de lapte a unui copil catre ceruri, spre Allah.Articole din acelasi domeniu in blogul „Povesti pentru copii”:

De ce plang copiii? - Legenda din Caraibe

Zana lalelelor- basm in engleza

Copiii cizmarului chiar n-au incaltari? - Poezie pentru copii in engleza


Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu