Povesti pentru copii

A fost o vreme, tare indepartata, cand oamenii se  adunau in jurul focului pentru a spune nu numai povesti pentru copii, ci si pentru adulti, avand darul de a le calauzi drumul prin lume. Aceste povesti erau la fel de inspaimantatoare si frumoase precum lumea care ii inconjura, plina de mistere si de tainice semne. Odata cu trecerea timpului, astfel de  basme ori snoave au inceput a defini pozitia muritorilor fata de zei si alte fapturi fabuloase ce pareau a le da tarcoale.

Povestile pentru copii s-au impregant in sufletul si mintea noastra inca de mici, conducandu-ne adeseori spre carari crancene sau minunate ale vietii.

Chiar nu iti dai seama cat de mult te-au marcat si continua sa te influenteze micile istorioare, fabule ori povesti pentru copii pe care le-ai auzit sau le-ai citit in copilarie ? Chiar crezi ca Ileana Cosanzeana, Fat-Frumos, printii si printesele din basme sunt un capitol trecut pentru totdeuna in viata ta. Ei bine, nu este asa!  Povestile pentru copii continua sa isi puna amprenta asupra existentei tale, indrumandu-te frecvent, fara sa iti dai seama, spre iluzorii ori adevarate cai ale destinului tau.

Degeaba te amagesti gandind ca personaje precum Alba ca Zapada, Cenusareasa, Frumoasa din padurea adormita, Pinocchio, Pacala, Nastratin  Hogea, Aladin, Peter Pan, zmeii ori balaurii din basme apartin unei perioade a existentei tale de mult trecute. Oamenii cu care ai de a face, la fel ca si prichindeii tai ori cei ai copiilor tai, interpreteaza lumea in functie de valorile insusite din acele minunate si impresionante povesti pentru copii.

Ce-i drept, realitatea zilelor noastre este intr-o continua transformare, calculatorul ia loc cartilor, rezumatele sau desenele animate de doi lei se substitue cartilor, iar kitschul tinde sa se deghizeze in vestmantul autenticelor opere ale umanitatii. Adevaratele povesti pentru copii ii pot feri pe micutii tai sa devina niste copii ai altor copii, niste falsuri ale unor falsitati, forme ori fiinte fara fond, daruindu-le prilejul de a intra in contact cu reperele autentice ale lumii noastre, ce nu se sfiesc a ne lamuri asupra vietii noastre trecute, prezente si viitoare.

In blogul meu ma straduiesc a va aduce mereu in atentie opere adevarate, basme, fabule, snoave si povesti pentru copii autentice, cat mai mult despartite de amagitoarele conjuncturi politice, sociale ori culturale. Tocmai de aceea, majoritatea articolelor din siteul meu sunt traduse de mine atunci cand apartin altor culturi, sau sunt cat de cat insotite de un sincer si sper avizat comentariu atunci cand provin din cultura romana.

Iata, mai jos numai cateva din ciclurile de povesti pentru copii care intrec si vor intrece si mai mult tot ce gasesti pe internet in limba romana legat de acest subiect:

Povestile lui Hans Christian Andersen

1001 de nopti

Povestile Fratilor Grimm

Alecu Donici si fabulele sale

Esop si ale sale fabule

Povestile lui Petre Ispirescu

Aboneaza-te la blogul "Povesti pentru copii", si, ca sa fii sigur ca gasesti aici tot ce vrei, da-mi de stire!

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu