Ridichea uriasa - Poveste ruseasca

Astazi am trecut prin piata si, uitandu-ma la o taraba cu ridichi proaspete si ademenitoare, mi-a revenit in minte o  poveste populara ruseasca, intitulata "Ridichea uriasa", pe care am citit-o cand eram mica, mica, dintr-o carte foarte, foarte veche.
Mi-a ramas intiparita in memorie mai ales o sugestiva si frumoasa poza din acel ingalbenit volum, care seamana dar nu are parca acelasi farmec cu ilustratia pe care am alaturat-o istorioarei de mai jos.
Iata povestea, asa cum, vag, mi-o amintesc...

Un mos a plantat odata in gradina sa o ridiche. Bine udata si ingrijita, ridichea a crescut tot mai mare, si mai mare, pana s-a facut cat casa. Batranelul a incercat sa o scoata din pamant si a tot tras de ea, dar toate eforturile i-au fost in zadar. Nu a reusit cu nici un chip sa o smulga din razor. Vrand-nevrand, a trebuit sa isi cheme in ajutor batrana nevasta.

Femeia si-a prins mainile de mijlocul mosului, mosul a apucat cu nadejede ridichea de manunchiul ei de frunze, si au pornit amandoi sa traga, si iar sa traga, dar n-au reusit cu nici un chip sa o scoata din pamant. N-au avut ce face, si au chemat-o si pe mica lor nepoata.

Nepotica a prins-o de mijloc pe bunicuta, bunica si-a agatat mainile de mos, mosul a insfacat cu putere frunzele ridichii, si au incepu sa traga, sa traga, si iar sa traga, dar n-au reusit sa o desteleneasca deloc. N-au avut incotro, asa ca au chemat in ajutor si cainele lor credincios.

Cainele s-a prins de nepotica, nepotica a apucat-o de solduri pe bunicuta, bunicuta l-a prins de mijloc pe bunic, iar mosul si-a inclestat mainile de frunzele ridichii, si au tras, au tras, au tras, au tras, insa nu au avut nici asa destula putere s-a scoata din pamant. Pana la urma, cainele a chemat si pisica.

Pisica si-a agatat labele de caine, cainele s-a prins de nepotica, nepotica a apucat-o de solduri pe bunicuta, bunicuta l-a prins de mijloc pe bunic, iar mosul si-a inclestat mainile de frunzele ridichii, si au tras, au tras, au tras, au tras, au tras, insa incapatanata ridiche tot n-a vrut sa iasa din razor. Desi s-a cam codit, pisica n-a avut ce face si l-a chemat si pe soarece.

Soarece a insfacat coada pisicii, pisica si-a agatat labele de caine, cainele s-a prins de nepotica, nepotica a apucat-o de solduri pe bunicuta, bunicuta l-a prins de mijloc pe bunic, iar bunicul a insfacat frunzele ridichii, si au tras, au tras, au tras, au tras, au tras, au tras pana cand uriasa ridiche n-a mai avut cum sa se impotriveasca si a iesit din pamant.


Articole asemanatoare din blogul „Povesti pentru copii”:

Regele si camasa - Fabula de Tolstoi

Buratino si cheita de aur - Poveste de Tolstoi

Vulpea si iepurele – Poveste ruseasca

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu