Tantarul si leul – Fabula de Esop

Un tantar s-a infatisat in fata unui leu si i-a zis cu indrazneala, „Nu-mi este deloc frica de tine, caci esti pe departe mai putin puternic decat mine. Pana la urma, care este puterea ta? Poti sfasia cu ghearele tale lungi si musca cu coltii tai ascutiti la fel ca si o femeie pusa pe harta. Iti spun inca o data ca sunt mai viteaz decat tine, si, daca te indoiesti de asta, haide sa ne luptam si, in acest fel, se va dovedi cine dintre noi este mai tare!”

Tantarul si-a scos in afara acul si, plin de cutezanta, s-a napustit asupra leului, muscandu-l de nari si de orice alta parte lipsira de par a fetei sale.

In vreme ce incerca sa il zdrobeasca, leul si-a sfartecat propriul trup cu ghearele sale, ranindu-se din cale afara.

In acest fel, tantarul l-a infrant pe leu, si, bazaind triumfator, a zburat de acolo. Putin timp dupa aceea a fost insa prins in plasa unui paianjen, care l-a infulecat de indata, nelasandu-i nici o cale de scapare.

Chiar inainte de a-si vedea moartea cu ochii, tantarul s-a jeluit, „Vai mie! Eu, care am reusit sa infrang cel mai infricosator animal de pe pamant, am ajuns sa pier din pricina unui paianjen, cea mai dispretuita insecta a acestei lumi!”

Morala 1: Mandria adusa de un succes nu trebuie sa ne faca nicicand sa lasam garda jos.

Morala 2: Sta in puterea sortii sa umilim mandria celui atotputernic, chiar si prin cele mai josnice mijloace. Din aceasta pricina, nu subestima vrajmasia nimanui, indiferent cat de puternic sau slab ti s-ar pare.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Leul deghizat - Fabula de George Toparceanu

Vulpea si leul – Fabula de Esop

Tantarul si bivolul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

2 comentarii: