Vulpea si cocorul - Poveste populara ruseasca

In povestea populara ruseasca “Vulpea si cocorul” intalnim acelasi subiect ca si intr-o vestita fabula a lui Esop, ce poarta acelasi nume. Spre deosebire de naratiunea esopiana, aici intriga este condimentata de o calduroasa afectiune tipic ruseasca, ce are darul de a scoate si mai mult in evidenta superficialitatea prieteniei dintre vulpe si cocor.

Imprietenita de curand cu cocorul, vulpea si-a zis ca trebuie sa il ospateze, asa ca l-a invitat la ea acasa, “Vino, nasicule! Vino, dragutule! Te vei simti nemaipomenit de bine!”
Cocorul nu s-a lasat mult asteptat si a venit la masa. Vulpea a gatit niste gris si l-a pus pe un blid intins, dar putin adanc. Apoi, a inceput sa se indestuleze, zicandu-i cocorului, “Mananca nasicule, serveste-te prietene, am gatit chiar eu, cu manuta mea.”

Cocorul si-a bagat ciocul lung in blid, a ciocanit si a tot ciocanit cu el in vas, dar in zadar, nu a putut sa culeaga nici macar o inghititura. Dupa ce a infulecat tot grisul, vulpea a zis, “Nu te simti jignit, draga nasicule, dar nu am nimic mai mult sa iti dau de mancare.” “Multumesc, nasico, pentru masa. Vino si tu la mine in vizita.”

A doua zi, vulpea s-a infatisat la casa cocorului, care a adus la masa o supa rece si gustoasa.
Cocorul a turnat supa intr-un ulcior cu gatul lung si ingust, si si-a indemnat prietena, “Mananca, nasico, mananca. Nu am nimic altceva sa iti dau.” Vulpea s-a tot invartit in jurul ulciorului, i-a dat ocol cand dintr-o parte, cand din alta, a incercat sa linga si sa soarba, dar nu s-a ales cu nici o picatura. Pur si simplu, capul nu-i incapea in ulcior. In aceasta vreme, cocorul a sorbit cu ciocul sau lung, si a tot sorbit, pana cand a inghitit toata supa.

“Nu te supara, nasico, dar nu mai nimic altceva cu care sa te servesc.” Vulpea era tare suparata, caci gandise ca va manca pentru toata saptamana. Nu a avut ce face, si s-a intors acasa cu burta goala.

A fost ochi pentru ochi, si dinte pentru dinte! Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! Din acea zi, prietenia dintre vulpe si cocor a luat sfarsit.


Articole asemanatoare din blogul „Povesti pentru copii”:

Ridichea uriasa - Poveste ruseasca

Vulpea si iepurele – Poveste ruseasca

Vulpea si cocorul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu