17 martie 2013

Vulpea si cocorul - Poveste populara ruseasca

Leave a Comment
In povestea populara ruseasca “Vulpea si cocorul” intalnim acelasi subiect ca si intr-o vestita fabula a lui Esop, ce poarta acelasi nume. Spre deosebire de naratiunea esopiana, aici intriga este condimentata de o calduroasa afectiune tipic ruseasca, ce are darul de a scoate si mai mult in evidenta superficialitatea prieteniei dintre vulpe si cocor.

Imprietenita de curand cu cocorul, vulpea si-a zis ca trebuie sa il ospateze, asa ca l-a invitat la ea acasa, “Vino, nasicule! Vino, dragutule! Te vei simti nemaipomenit de bine!”
Cocorul nu s-a lasat mult asteptat si a venit la masa. Vulpea a gatit niste gris si l-a pus pe un blid intins, dar putin adanc. Apoi, a inceput sa se indestuleze, zicandu-i cocorului, “Mananca nasicule, serveste-te prietene, am gatit chiar eu, cu manuta mea.”

Cocorul si-a bagat ciocul lung in blid, a ciocanit si a tot ciocanit cu el in vas, dar in zadar, nu a putut sa culeaga nici macar o inghititura. Dupa ce a infulecat tot grisul, vulpea a zis, “Nu te simti jignit, draga nasicule, dar nu am nimic mai mult sa iti dau de mancare.” “Multumesc, nasico, pentru masa. Vino si tu la mine in vizita.”

A doua zi, vulpea s-a infatisat la casa cocorului, care a adus la masa o supa rece si gustoasa.
Cocorul a turnat supa intr-un ulcior cu gatul lung si ingust, si si-a indemnat prietena, “Mananca, nasico, mananca. Nu am nimic altceva sa iti dau.” Vulpea s-a tot invartit in jurul ulciorului, i-a dat ocol cand dintr-o parte, cand din alta, a incercat sa linga si sa soarba, dar nu s-a ales cu nici o picatura. Pur si simplu, capul nu-i incapea in ulcior. In aceasta vreme, cocorul a sorbit cu ciocul sau lung, si a tot sorbit, pana cand a inghitit toata supa.

“Nu te supara, nasico, dar nu mai nimic altceva cu care sa te servesc.” Vulpea era tare suparata, caci gandise ca va manca pentru toata saptamana. Nu a avut ce face, si s-a intors acasa cu burta goala.

A fost ochi pentru ochi, si dinte pentru dinte! Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face! Din acea zi, prietenia dintre vulpe si cocor a luat sfarsit.


Articole asemanatoare din blogul „Povesti pentru copii”:

Ridichea uriasa - Poveste ruseasca

Vulpea si iepurele – Poveste ruseasca

Vulpea si cocorul – Fabula de Esop
If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts