Vulpea si tapul – Fabula de Esop


Intr-o zi, o vulpe a cazut intr-o adanca fantana, nereusind sa gaseasca, in ciuda tuturor eforturilor ei, nici un mijloc de a scpa de acolo.

Un tap, napadit de sete, a venit la aceeasi fantana si, zarind, vulpea, a intrebat-o daca apa era buna de baut.

Ascunzandu-si necazul sub aparenta unei mari voiosii, vulpea a laudat apa, spunandu-si ca este nemaipomenit de buna si indemnandu-l sa coboare si el in fantana.

Tapul, imboldit numai de cotropitoarea sa sete, a sarit plin de nesabuinta in fantana, dar, dar in timp ce bea cu lacomie, vulpea i-a dat de stire despre capcana in care erau acum prinsi amandoi, si i-a propus un plan de scapare.

„Daca,” a spus ea, „te rezemi cu picioarele din fata de zidul fantanii si iti apleci capul, eu voi putea urca peste tine pana deasupra si apoi te voi ajuta si te tine sa iesi.”

Tapul si-a dat de indata acordul, iar vulpea a sarit in spatele lui. Agatandu-se de coarnele tapului, ea a ajuns cu usurinta la gura fantanii si a zbughit-o cat de repede a putut.

Atunci cand tapul a strigat dupa ea, reprosandu-i ca nu isi tine promisiunea, vulpea s-a intors catre fantana si a strigat, „Animal lipsit de minte! Daca ai fi avut la fel de mult creier in cap precum par in barba ta, nu ai fi coborat niciodata inainte de a vedea cum ai putea sa iesi afara din fantana, si nu te-ai fi bagat singur intr-un bucluc din care n-ai cale de scapare.”

Morala 1: Nu te increde niciodata in sfatul cuiva aflat la necaz.

Morala 2: Nu lasa ca o nevoie de moment sa iti intunece mintea.

Morala 3: Gandeste-te bine inainte sa faci ceva.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Tapul si sarpele - Poveste de Petre Ispirescu

Vulpea care si-a pierdut coada – Fabula de Esop

Bivolul si tapul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu