Iepurele cu multi prieteni – Fabula de Esop

Un iepure era foarte popular printre celelalte animale, toate afirmand, cu tarie, ca ii erau prieteni de nadejde.

Intr-o zi, insa, iepurele nostru a auzit latraturile unei mari cete de copoi ce se apropia de el, si a sperat sa se salveze gratie ajutorului numerosilor sai prieteni.

A mers asadar la cal, si i-a cerut sa il ia in spate si sa il duca iute, cat mai departe de cainii ce continuau sa il urmareasca. Acesta a refuzat insa sa il ajute, pretinzand ca are o importanta munca de facut pentru stapanul sau. „Cu siguranta,” si-a zis calul, „ ii vor sari in ajutor ceilalti prieteni ai sai.”

Iepurele s-a adresat apoi taurului, rugandu-l sa il ia in spinare si ii alunge pe copoi amenintandu-i cu cornele sale mari si ascutite. Taurul i-a raspuns, „Imi pare foarte rau, dar am intalnire cu o doamna. Poti fi sigur, insa, ca prietena noastra capra va face tot ce poate pentru a te sprijini.”

Cu toate aceastea, capra a spus ca ii este teama ca isi va rani spatele ducandu-l pe iepure in spate, asa ca i-a recomandat, cu caldura, sa se adreseze tapului pentru a-si rezolva urgenta problema.

Tapul i-a raspuns, „Altadata, cu mare placere, draga prietene. Nu vreau sa ma amestesc in aceasta chestiune pentru ca, dupa cum stii, copoii mananca nu numai iepuri, ci si tapi.”

Ultima speranta a iepurelui era vitelul, insa acesta i-a marturisit, cu mult regret, ca nu-l poate sprijini, intrucat nu-i place sa-si asume o responsabilitate de la care s-au eschivat alte persoane, mai in varsta decat el.

Chiar atunci, cainii au ajuns la o aruncatura de bat de iepure, asa ca nu a mai stat mult pe ganduri si a luat-o la sanatoasa, reusind, cu putin noroc, sa scape cu viata.

Morala: Cine are multi prieteni, nu are prieteni.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Vulpea si iepurele - Fabula de Esop

Pisica si soarecele in prietesug – Poveste de Fratii Grimm

Iepurele si copoiul – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu: