Papadia- floarea copiilor- legenda

In limbile lumii, numele papadiei este transcris astfel : fandens mælkebøtte (daneza), paardebloem (olandeza), Löwenzahn (germana), Daffodil (engleza), Dente di leone (italiana), Dente-de-leão (portugheza), αγριοραδίκι (greaca) , maskros (suedeza) , Diente de león (spaniola), одуванчик (rusa), ‮שן-הארי (צמח) שינן‬ (ebraica), الاسم) نبته الهندباء‏ (araba).

Se spune ca, demult, Ingerul florilor s-a intors pe pamant sa caute prin poieni si paduri cea mai aleasa floare.
El a ajuns intr-un razor plin de lalele rosii si portocalii, ridicate semet spre cer si le-a intrebat : 
- Unde v-ar place cel mai mult sa traiti ?
Lalelele i-au raspuns : 
- Cel mai mult ne place sa fim pe pajistea unui castel, unde culorile noastre fierbinti sa iasa in evidenta fata de  zidurile cenusii ...Ne-ar place sa fim atinse de printese care sa ne spuna cat de frumoase suntem!
Ingerul si-a intors cu intristare ochii de la lalele si a chestionat trandafirul :
 - Care este locul tau preferat ?
Acesta i-a raspuns : 
- Imi place sa fiu ajutat sa ma ridic pe zidurile unui castel, caci sunt fragil si delicat si nu pot face lucrul acesta de unul singur. Eu am nevoie de ingrijire si de un adapost primitor.
Din nou, ingerul florilor s-a abatut si s-a indreptat in padure catre o violeta pe care a intrebat-o:
- Unde iti place cel mai mult sa iti traiesti viata ?
- Aici, in codru, unde sunt ascunsa de ochii tuturor, i-a raspuns violeta. Paraul imi racoreste radacinile, iar copacii ma adapostesc de fierbinteala amarnica a soarelui.
Ingerului nu i-a placut insa nici cele spuse de violeta si a strabatut pamantul pana cand a ajuns la o papadie prinsa adanc in tarina unei pajisti.
Ingerul a intrebat-o si pe ea: 
- Care este locul  care- ti place cel mai mult sa traiesti?
- Vai, a oftat papadia, imi place sa traiesc oriunde ca sa pot fi gasita repede de copiii care se intorc de  la scoala sau care se zbenguie si alearga peste campii.Imi place sa traiesc pe langa drumuri si in poiene, dar si printre pietrele din oras , ca sa pot face fericit pe oricine cu floarea mea pufoasa. 
- Tu esti floarea care imi place cel mai mult,a exclamat ingerul. Si de aceea, vei inflori oriunde in lume apare primavara si vei fi numita floarea copiilor.


Copyright © copiipovesti.blogspot.com. 2013


Spiridusul din trandafir de Andersen
Primavara- epitete


Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu