Calul si calaretul sau – Fabula de Esop

Un soldat avut mare grija de calul sau pe timp de razboi, fiindu-i alaturi ori de cate ori era ranit si daruindu-i din plin fan si porumb.

Atunci insa cand luptele au incetat, calul nu a mai primit din partea sa decat iarba uscata si a fost pus sa duca in spate mari poveri de lemne taiate din padure, fiind supus unui crud si inrobitor tratament.

Dupa o vreme, vestea despre un nou razboi a ajuns la urechile soldatului, iar acesta nu a stat mult pe ganduri, asa ca a pus pe calul sau imbracamintea grea de lupta, si a incalecat, purtand peste el armura-i groasa si impovaratoare.

Calul nu a rezistat mult timp si s-a prabusit sub aceasta coplesitoare greutate, spunandu-i apoi stapanului sau, „Va trebui sa mergi la raboi pe propriile tale picioare, intrucat m-ai transformat din cal in magar. Cum te-ai putea astepta sa ma preschimb, dintr-o data, inapoi intr-un  cal?”

Morala: Cel ce-si uita prietenii atunci cand acestia au cea mai mare nevoie de el nu trebuie sa astepte sprijin de la ei in timpurile cand are cea mai mare trebuinta de dansii.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Calul si grajdarul – Fabula de Esop

Ghicitori cu animale,pasari, insecte

Gaina si randunica – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu