Calul, vanatorul si cerbul – Fabula de Esop

Suparat dupa o inversunata cearta cu cerbul, calul s-a dus la vanator, cerandu-i ajutor in razbunarea gravelor ofense ce i se adusesera.

Vanatorul a fost de acord sa il sprijine, dar i-a spus, „Daca vrei cu adevarat sa il infrangi pe cerb, trebuie sa ma lasi sa iti asez aceasta bucata de fier intre falci, astfel incat sa te pot calauzi cu fraiele, si sa imi permiti sa pun aceasta desaga grea  pe spatele tau, pentru a putea  sa fiu sigur pe mine atunci cand te calaresc, urmarindu-ti in acest fel cat mai aproape dusmanul.”

Calul a acceptat aceste conditii, iar vanatorul nu a pregetat sa ii puna fraiele si sa-l incalece. Apoi, cu ajutorul vanatorului, calul a reusit curand sa puna capat vietii cerbului, zicandu-i apoi vanatorului, „ Acum poti cobori de pe spatele meu, si scoate-mi odata din gura si de spate aceste legaturi stanjenitoare.”

„Nu te grabi sa scapi de mine, prietene,” i-a raspuns vanatorul. „Acum te am sub stapanirea fraielor si pintenilor mei, si am de gand sa te pun sa ma slujesti cat timp imi va place.”

Morala: Daca le permiti oamenilor sa te utilizeze in indeplinirea scopurilor tale, ei se vor folosi apoi de tine pentru a-si implini propriile lor scopuri.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Calul si grajdarul – Fabula de Esop

Calul si magarul

Calul si calaretul sau – Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Un comentariu: