28 iulie 2013

Diavolul cu trei fire de par de aur - Poveste de Fratii Grimm (I)

Leave a Comment
Diavolul cu trei fire de par de aur este o poveste germana, culeasa de Fratii Grimm, si inregistrata ca basmul nr. 29. Acest basm l-a influentat pe J. R. R. Tolkien in scrierea sa "Povestea lui Bren si Luthien", in care regele elfilor Thingol ii da o insarcinare imposibila petitorului muritor al fiicei sale, aceea de a obine una din cele trei Silmariluri din coroana de fier al lui Morgoth. 

Odata ca niciodata, o femeie sarmana a dat nastere unui baietel si pentru ca acesta venise pe lume cu o caita pe cap, i s-a prezis ca la varsta de 14 ani o va lua de sotie pe fiica regelui.
Curand dupa aceea, s-a intamplat ca regele sa vina, deghizat in niste haine de negustor, in satul unde se nascuse baiatul. Fara ca nimeni sa-si dea seama cu cine avea de a face, el i-a intrebat pe oameni ce era nou prin acele locuri, iar ei i-au raspuns, "Tocmai a fost adus pe lume un baietel cu o caita pe cap. Oricine se naste astfel are mare noroc in viata, iar lui i s-a prevestit ca se va casatori cu fiica regelui in cel de-al patrusprezecelea an al sau."

poveste de fratii grimm

Regele, care avea un suflet rau, s-a maniat la auzul acestei profetii, asa ca a mers la parintii copilului si le-a spus, "Voi sunteti oameni saraci. Da-ti-mi mie baiatul si voi avea grija sa nu-i lipseasca nimic." La inceput, cei doi au refuzat, dar, intrucat strainul le-a oferit o multime de aur, s-au gandit, "Este un copil norocos si, indiferent prin ce va trece, totul ii va merge bine." Asadar, pana la urma, au acceptat oferta regelui si i-au dat copilul!

Rege l-a pus intr-o ladita si a mers calare pana a ajuns la o apa adanca, in care  aruncat-o fara mila, zicandu-si in sinea sa, "Am scapat de un petitor nepotrivit pentru fata mea."

Ladita nu s-a scufundat, ci a fost purtata de valuri asemeni unei mici barci, fara ca nici macar un strop de apa sa patrunda in ea. In acest fel, a plutit pana in apropierea capitalei regatului, oprindu-se in dreptul stavilarului unei mori. Un ucenic al morarului, care din intamplare privea spre rau, a observat ladita si a tras-o afara din apa cu un carlig, gandindu-se ca a pus mana pe o mare comoara. Atunci cand a deschis-o insa , a gasit inaluntrul ei un baietel frumos, sanatos si plin de viata. Ucenicul l-a dus morarului si sotiei sale si, pentru ca acestia nu aveau nici un copil, s-au bucurat si l-au crescut ca pe un fiu, cat au putut mai bine.

Odata, prins fiind pe drum de o furtuna, regele s-a adapostit la moara si i-a intrebat pe sotii ce o stapaneau daca tanarul inalt de langa ei era fiul lor. "Nu," au raspuns ei, "este un copil gasit. In urma cu 14 ani, plutea catre stavilarul morii intr-o ladita, pe care un ucenic a scos-o din apa." Regele si-a dat seama ca acel tanar nu putea fi altcineva decat copilul pe care il aruncase in rau, si i-a spus morarului si sotiei lui, "Bunii mei oameni, n-ar putea sa-mi duca el o scrisoare catre regina? L-as rasplati cu doi galbeni." "Asa cum porunceste regele," s-au invoit cei doi, si i-au spus baiatului sa se pregateasca de drum. Regele a asternut cateva randuri pe o hartie, transmitandu-i reginei, "Imediat ce acest tanar iti aduce scrisoarea de fata, porunceste sa fie ucis si ingropat! Vezi sa fie totul gata atunci cand ma intorc acasa!"

Baiatul a plecat cu scrisoarea regelui, dar s-a ratacit , si, catre seara a ajuns intr-o deasa padure. In mijlocul intunecimii din codru, a zarit o luminita si s-a indreptat catre ea. In cele din urma, a ajuns in fata unei colibe. Atunci cand a pasit inauntru, a dat ochii cu o femeie batrana ce se incalzea de una singura langa soba. Ea a tresarit la vederea baiatului, apoi l-a intrebat, "De unde vii si incotro iti este calea?"

"Vin de la moara," i-a raspuns el, "si vreau sa ajung pana la regina pentru a-i da o scrisoare, dar m-am pierdut prin padure. Pot sa raman aici peste noapte?" "Sarman baiat," i-a zis femeia, "ai ajuns chiar in barlogul hotilor si atunci cand se vor intoarce acasa, te vor omori!" "N-au decat sa vina," a exclamat tanarul, "nu-mi este teama si, pe de alta parte, sunt atat de obosit incat nu pot merge mai departe." Apoi, s-a ghemuit pe o banca si a adormit.

Imediat ce hotii au ajuns, au intrebat, furiosi, cine era baiatul care tragea aghioase in casa lor. "Vai," le-a grait batrana, "nu e decat un copil nevinovat ce s-a ratacit prin codru. Mi s-a facut mila de el si l-am lasat inauntru. Duce un ravas catre regina." Talharii au deschis scrisoarea si au citit-o, afland astfel ca baiatul urma sa fie omorat atunci cand ajungea la curtea regala. Desi pacatosi, inima li s-a infiorat de compatimire si s-au gandit sa-l ajute. Capeteania lor a rupt scrisoarea si a scris o alta, in care se spunea ca baiatul trebuie sa fie casatorit cat mai repede cu fiica regelui. L-au lasat sa doarma in pace pana a doua zi dimineata, iar cand s-a desteptat i-au dat ravasul si l-au indrumat cum sa iasa din padure.

Regina a primit scrisoarea, a citit-o si, fara nici o intarziere, a pregatit o nunta plina de fast, in cadrul careia fiica regelui s-a maritat cu norocosul baiat. Pentru ca era chipes si bun la inima, ea a trait fericita si multumita alaturi de el.

Dupa o vreme, regele s-a intors la palatul sau si a vazut ca profetia se implinise, copilul nascut cu caita pe cap fiind casatorit cu fiica sa. "Cum de s-a intamplat asa ceva?!" a racnit el. "Am dat o alta porunca in scrisoarea mea!" Regina i-a dat ravasul pentru a vedea cu ochii lui ce era scris in ea. Regele si-a dat seama dintr-o privire ca fusese schimbata. L-a intrebat pe baiat de ce adusese un alt ravas si nu pe cel pe care i-l inmanase. "Nu stiu nimic despre asta," a protestat el, "trebuie sa fi fost inlocuita noaptea, atunci cand am dormit in padure."

Cuprins de manie, regele a strigat,"Pe mine nu ma duci cu presul! Cel care se insoara cu fata mea trebuie sa-mi aduca din iad cele trei fire de par de aur ale diavolului. Fa acest lucru, si te voi lasa sa-mi pastrezi fiica." Baiatul cel norocos i-a raspuns, "Iti voi aduce firele de par de aur, nu-mi este deloc teama de diavol."

Buratino si cheita de aur - Poveste de Tolstoi

Danila Prepeleac - Basm de Ion Creanga

Cheia de aur - Poveste de Fratii Grimm

If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Popular Posts