Rapita|The Turnip- poveste de Fratii Grimm

Pe langa povestile de groaza, marii povestitori Fratii Grimm au scris si povesti care ne-au starnit amuzamentul sau bucuria!
Descopera acum povestea  Rapita|The Turnip, ca sa vezi, cum un om curat, muncitor si istet iese din incurcaturile care i le ofera viata si ca sa intelegi cum sacul intelepciunii este doar o metafora, ca fara sa citesti esti un om imperfect, ca fara studiu nu poti dobandi cinstit lucrurile pe care ti le doresti!

De mult, traiau doi frati care erau ostasi, insa unul era bogat si altul sarac.
Cel sarac, isi dorea sa traiasca o viata mai buna si de aceea s-a last de armata si s-a facut gradinar..semanand rapita.
Cand semintele au rasarit, o minune s-a intamplat: o tulpina era mai mare decat celelalte si crestea, crestea..tot crestea de parca nu  s-ar mai fi oprit vreodata, de parca  ar fi fost printul rapitelor, caci nu mai exista vreun fir de rapita atat de mare ca el. La cules, debea a incaput in caruta si doi boi se chinuiau sa traga tulpina dupa ei..

Cat despre gradinar..Nestiind ce sa faca cu tulpina uriasa, dupa ce s-a mai gandit, gradinarul si-a zis ca o va darui imparatului in semn de respect.
Zis si facut!
poveste de Fratii GrimmA dus-o la curtea imparateasca si..
- Ce lucru minunat, i-a spus regele.Am vazut multe lucruri deosebite in viata mea, dar o tulpina uriasa ca aceasta, niciodata. De unde ai capatat semintele?
Sau poate a rasarit asa la intamplare?
Daca este asa, sa stii ca esti un om norocos!
- Nu, nu, nu sunt un om norocos, a raspuns gradinarul, sunt un simplu ostas ce nu-si putea castiga painea, asa ca am plecat din armata si m-am apucat de gradinarit. Am un frate bogat, pe care  toata lumea il cunoaste, dar pe mine care sunt sarc nu ma cunoaste nimeni.
Regele l-a privit  cu drag pe omul harnic si i-a spus:
Nu vei mai fi sarac. Te voi rasplati pentru cumintenia si harnicia ta astfel incat sa  fi mai bogat dev=cat fratele tau.
Si i-a daruit aur, pamanturi, turme de oi, incat averea gradinarului nostru era acum mult mai mare decat a fratelui sau.
Cand fratele sau a a uzit de cele intamplate, cum o rapita amarata il facuse pe gradinar mai bogat ca el, s-a maniat nespus de mult si a inceput sa-si faca planuri ca sa puna mana pe averea.
Ce sa faca si ce sa dreaga atunci?
A strans intr-un loc mult aur si multi cai frumosi si s-a gandit ca daca ii va darui imparatului acesta ii va da o rasplata intreita...daca fratele sau primise pentru o singura rapita ce primise...
Regele a fost foarte incantat de darurile primite si  ca sa-l rasplateasca  pe fratele cel bogat i-a oferit rapita valoroasa si frumoasa.

Fratele bogat a pus rapita in car, insa cand a ajuns acasa spumega de furie si gandul rau de a-si omori fratele ii incoltise ideja in minte.
A tocmit niste talhari si le-a aratat unde sa-l pandeasca pe gradinar, apoi s-a dus la acesta  si i-a spus:
- Frate, am gasit o comoara ascunsa. Sa mergem s-o dezgropam si s-o impartim pe din doua.
Gradinarul  a plecat bucuros cu fratele sau fara sa banuiasca nimic. Si in timp ce mergeau, talharii au navalit asupra lui l-au prins cu gandul ca sa-l spanzure de un copac.
In timp ce se pregateau sa-i faca de petrecanie gradinarului, talharii auzind tropotele unui cal s-au speriat, au bagat gradinarul intr-un sac si l-au atarnat de un copac cu o franghie, apoi au fugit.
Sarmanul om, gradinarul s-a tot chinuit sa iasa din sac singur insa n-a reusit.A facut o gaurica in sac la timp ca sa vada calaretul si sa-i ceara ajutorul.
Cat despre calaret.. Acesta era un student ce calatorea si canta ca orice om singur, sa-si alunge singuratatea.
- Prietene, buna dimineata, i-a strigat omul din sac.
Studentul distrat, nevazand nici tipenie de om, a intrebat si el:
- Cine, cine ma saluta asa prietenos?
Gradinarul inchis in sac i-a raspuns:
- Aici, aici, sunt aici in sacul intelepciunii, unde in scurt timp, am invatat o groaza de lucruri minunate.Am invatat toate legile dupa care sufla vantul si acum stiu cate fire de nisip sunt pe fundul marilor.Stiu si cum sa vindec oamenii bolnavi..Pentru ca  uite aam ajuns sa stapanesc puterea cunoasterii. si inca putin si voi ajunge cel mai destept om de pe pamant!
- Maiculita! Ce zi binecuvantata! Lasa-ma si pe mine putin in sac, l-a rugat studentul.
- Nu pot acum, trebuie sa mai invat niste trucuri.Poate peste o ora, i-a raspuns omul nostru din sac.
Insa studentul, chinuit de dorinta sa de cunoastere, nu mai avea rabdare...
- Bine, a fost de acord omul. Coboara sacul intelepciunii! Desfa, mai intai coarda de langa trunchi.
Studentul a desfacut nerabdator franghia si l-a slobozit pe gradinar.
- Acum ridica-ma si pe mine, i-a spus studentul nerabdator..
Si s-a bagat in sac cu calcaile inainte.
Insa gradinarul i-a spus:
- Nu merge asa, prietene! Trebuie sa intri cu capul inainte!
Studentul s-a bagat cu capul inante, omul alegat sacul iute, a tras de franghie si sacul intelepciunii s-a ridicat cu studentul neghiob in aer!
- Ce simti, l-a intrebat omul nostru.  Nu-i asa, prietene, ca simti cum intra desteptaciunea in capul tau?
Ramai aici, pana cand vei deveni inteleptul inteleptilor.

Si gradinarul a plecat in treburile lui, lasandu-l pe student sa culeaga atata intelepciune, cata o va putea duce pe umeri, pana cand a ajuns acasa si a trimis pe cineva sa-l  dea jos din copac.

Sfarsit

Traducerea si adaptarea @www.copiipovesti.ro
Povestile Fratilor Grimm
Jorinde si Joringel de Fratii Grimm

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu