Cum a aparut porumbul pe pamant?- legenda sud-americana

Pictura indianului apartine lui Ed Kucer
Se spune ca demult, tare demult, pe vremea lui Winettou si a Pieilor-Rosii, oamenii sufereau tare mult din pricina catastrofelor  naturale si a molimelor.

Dumnezeu, in marinimia Sa, a trimis un inger cu chip de om, pe pamant, ca sa le curete lanurile, apele şi pădurile  de spirite rele si boli.

Ingerul cu chip de om a vazut ca oamenii se hraneau de cele mai multe ori numai cu buruieni, pentru ca le era tare greu sa gaseasca vanat.

S-a gandit atunci ingerul cum sa-i ajute pe oameni sa-i scape de greutati si a  intrat intr-o padure unde a inceput sa se roage lui Dumnezeu sa le dea oamenilor hrana mai buna.
Dar mai intai a postit, o zi sau doua..Sau poate trei..

In cea de-a treia zi de post, si-a facut aparitia un alt inger cu vestminte verzi si cu pene aurii la palarie care i-a spus primului inger:
-Trebuie sa postesti sapte zile si doar atunci rugaciunea ta va fi ascultata.Si mai trebuie sa faci ceva..
Dupa a saptea zi de post, voi cobari din nou la tine, iar tu, atunci cand ma vei vedea, va trebuie sa ma dobori, sa-mi smulgi hainele verzi, sa cureti pamantul de buruieni si apoi sa ma ingropi.
Dupa  ce toate acestea vor fi indeplinite, va trebui sa mai vii si sa ai grija sa cureti pamantul de buruieni si sa-mi maruntesti pamantul de pe mormant.

Ingerul cu chip de om a facut intocmai.
Si nu dupa mult timp, a vazut cum din pamantul curatit si maruntit apare o planta frumoasa ce avea in varf un manunchi de pene galbene  si niscaiva fire de aur.
Aceasta planta era porumbul, darul minunat al lui Dumnezeu , pentru oameni.

La romani, porumbul a aparut acum vreo trei sute de ani, in timpul domnitorului Serban Cantacuzino al Tarii Romanesti.
El a constituit si mai constituie inca, hrana de capatai a taranilor si animalelor domestice.
In America cea mare, porumbul este sfant si in fiecare camin al agricultorilor americani gasesti stiuleti de porumb pastrati ca niste odoare.
Si romanii pastreaza peste iarna cei mai frumosi porumbi, pe care ii vor semana la inceputul primaverii.


Articole din acelasi domeniu in blogul "Povesti pentru copii":

Legenda Randunicai – Poezie de Vasile Alecsandri

Lacramioarele- legenda populara romaneasca

Baiatul transformat in pasare - Legenda lui Hiawatha

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu