Diavolii pacaliti- poveste populara albaneza

Diavolii pacaliti- poveste populara albaneza este o istorioara vesela ,  pe care trebuie s-o citesti acum la sfarsitul vacantei si sa realizezi cat de bine trebuie sa inveti in noul an scolar  2013- 2014, ca sa-ti intreci profesorii si poate intr-o zi vei scrie povesti frumoase sau vei inventa lucruri nemaintalnite pana acum.
Lectura placuta!

Un om isi trimisese baiatul la diavoli, ca sa invete dracovenii.
Dupa un an invatase atatea, incat isi intrecuse dascalii. Taica-su se duse sa-l caute si sa-l aduca acasa.
Acolo, baiatul ii spuse:
- Maine am sa ma prefac in cal, dar intr-un cal cum nu s-a pomenit mai frumos. Dumneata o sa ma vinzi, dupa cat pretuiesc, dar sa nu dai, o data cu mine, cureaua care ma tine legat de grajd!
A doua zi, intr-adevar, se prefacu in cal.
Tatal sau il duse la targ si-l vandu pe nu stiu cate mii de piastri, avand grija sa pastreze cureaua. Baiatul-cal fugi de la cumparator si se intoarse acasa.
A doua zi, alta schimbare, de randul acesta intr-un catar si tatal se duse-n targ sa-l scoata la vanzare.
Sosira diavolii la care invatase flacaul si-l intrebara pe negustor cat cere pe catar. Se intelesera de pret si incepura sa-i numere banii.
- Dar sa stiti ca nu va dau cureaua! zise tatal, dupa ce puse mana pe bani.
- Ba trebuie sa ne-o dai!
Si se luara la cearta: catarul o lua la fuga si dracii se luara in goana dupa el.
Vazand ca nu poate scapa, catarul se preschimba in iepure, iar diavolii in caini si se luara dupa el. Iepurele era cat p-aci sa fie prins si se prefacu in mar, care cazu in sortul unei regine.
Cainii luara chipul a doi dervisi si spusera reginei:
- In numele lui Alah, da-ne marul care ti-a cazut in sort, ca umblam dupa el de cateva zile de ne-au trecut naduselile.
- N-o sa va fac rusinea sa va trimit la plimbare pentru atata lucru! le raspunse regina. Pentru un biet mar va cazniti atata? Poftim, luati-l si lasati-ma-n pace!
Si le arunca marul.
Marul se prefacu in bobi de mei, care se risipira pe pamant. Cat ai clipi din ochi, dervisii se preschimbara in gaini si incepura sa ciuguleasca meiul.
Meiul atunci se schimba in vulpe, care manca gainile. Atat de bine invatase flacaul nostru diavoleasca meserie, incat veni de hac chiar celor care il dascalisera.

Pacala si cascavalul neinceput
Cum l-a pacalit olteanul pe Dumnezeu
Ispravile lui Pacala dupa Petre Dulfu

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu