Leul si delfinul - Fabula de Esop

Un leu ce ragea plin de maiestate pe plaja unei mari a zarit un delfin ce tocmai isi ridica capul deasupra valurilor, si i-a propus sa sa incheie o alianta, argumantand ca, dintre toate animalele, ei trebuie sa fie cei mai buni prieteni pentru ca unul din ei era regele creaturilor de pamant, iar celalalt stapanitorul recunoscut al oceanului. Delfinul a aprobat cu bucurie aceasta inalta alianta.

La putin timp dupa aceea, leul trebuia sa se lupte cu un fioros bivol salbatic, asa ca l-a chemat pe delfin sa-i vina in ajutor. Desi isi dorea din toata inima sa-l sprijine, delfinul nu a putut face acest lucru fiindca nu avea cum sa ajunga pe pamant.

Leul l-a acuzat pe data a fi tradator, dar delfinul i-a raspuns, "Vai, prietene, nu da vina pe mine ci acuza natura care, desi mi-a daruit dreptul de a fi suveran peste mari, mi-a refuzat cu desavarsire puterea de a trai pe pamant."

Morala 1: Fiecare om are puterea de a stapani numai peste propriul sau domeniu.

Morala 2: Atunci cand iti alegi un aliat ia in considerare nu numai dorinta ci si puterea lui de a te ajuta.


Articole din acelasi domeniu in blogul Povesti pentru copii:

Leul la vanat - Fabula de Alexandru Donici

Delfinii, balenele si scrumbia – Fabula de Esop

Leul si bivolul - Fabula de Esop

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu