Scrisoare de la Mos Craciun, de Mark Twain

"Scrisoarea de la Mos Craciun" a fost scrisa de Samuel Langhorne Clemens (30 noiembrie 1835-21 aprilie 1910), binecunoscut sub pseudonimul sau literar Mark Twain. Scriitor si umorist american, Mark Twain a publicat printre altele "Aventurile lui Huckleberry Finn," carte numita "marele roman american", si "Aventurile lui Tom Sawyer." Fiica lui mai varstnica, Suzy Clemens, s-a nascut in Elmira, New York, si a avut o viata scurta, murind la varsta de 23 de ani din cauza meningitei. La fel ca si mama ei, Suzy a avut in copilarie o sanatate subreda. La 13 ani, ea a scris o biografie a tatalui sau, care a fost inclusa in cartea lui Twain "Capitole din autobiografia mea." Pe cand Suzy era afectata, in copilarie, de o boala, Mark Twain i-a trimis o scrisoare ca fiind din partea lui Mos Craciun, epistola ce o poti citi chiar in randurile de mai jos. 


Palatul Sfantului Nicolae din luna
Dimineata de Craciun

Draga mea Susy Clemens,

Am primit si am citit toate scrisorile pe care tu si surioara ta mi le-ati trimis... Pot descifra literele intortocheate si fantastice ale tale si ale sorei tale fara nici un fel de problema. Am totusi dificultati cu acele scrisori pe care le-ati dictat mamei si bonelor voastre, intrucat sunt strain si nu pot intelege prea bine engleza. Vei descoperi ca nu am facut nici o greseala in privinta lucrurilor pe care tu si surioara mi le-ati cerut in scrisorile voastre - am coborat pe horn la miezul noptii, cand voi erati adormite, si le-am adus eu insumi - si v-am sarutat pe amandoua, de asemeni... Dar...au fost...totusi... una ori doua dorinte pe care nu le-am putut indeplini pentru ca nu am mai avut in depozit ceea ce imi cereati...

Au fost, totodata, unul sau doua cuvinte din scrisoarea mamei voastre pe care... le-am interpretat drept "un cufar plin cu haine pentru papusi." Am inteles bine oare? Voi sosi la usa bucatariei tale in jur de ora noua in aceasta dimineata pentru a afla daca este asa sau nu. Trebuie insa sa nu fiu vazut de nimeni si nu-i pot vorbi altcuiva decat tie. Atunci cand se va auzi soneria de la bucatarie, George trebuie sa fie legat la ochi si trimis la usa. Trebuie sa-i spui lui George ca este necesar sa umble in varful picioarelor si sa nu scoata nici un cuvant- altfel va muri intr-o zi. Apoi, trebuie sa urci pana in camera copiilor si sa stai fie pe scaunul fie pe patul bonei, sa-ti pui la ureche tubul de vorbit care duce pana la bucatarie si atunci cand voi fluiera prin el, tu trebuie sa-mi vorbesti prin tub si sa-mi zici, "Bine ai venit, Mos Craciun!" Dupa aceea, te voi intreba daca mi-ai scris sa iti aduc un cufar cu straie pentru papusi sau nu. Daca imi confirmi ca asta iti doresti, te voi intreba ce culoare ai vrea sa aiba, ... apoi va trebui sa-mi spui in detaliu despre fiecare lucru pe care ai vrea sa-l gasesti in cufar. In continuare, eu iti voi spune "La revedere si un Craciun Fericit pentru mica mea Susy Clemens", iar tu va fi musai sa-mi raspunzi "La revedere, bunule, batranule Mos Craciun, iti multumesc foarte mult." Dupa aceea, va trebui sa cobori in biblioteca, sa-l pui pe George sa inchida toate usile care dau in holul mare, si toata lumea va trebui sa stea linistita, fiecare la locul sau, pentru scurta vreme. Eu ma voi duce pe luna si voi reveni cu lucrurile pe care le vrei in cateva minute, voi cobori pe hornul care duce la caminul din hol- asta daca iti doresti un cufar - intrucat nu pot aduce un obiect asa de mare prin caminul din camera copiilor, iti dai seama... Daca voi lasa vreo urma de zapada in hol, trebuie sa-i spui lui George sa o arunce in semineu, pentru ca eu nu voi avea timp sa fac astfel de lucruri. George va trebui sa foloseasca pentru asta nu o matura, ci o carpa -altfel va muri intr-o zi... Daca ramane vreo urma a cizmelor mele pe marmura de pe jos, George nu are voie sa o curete. Lasati-o sa ramana acolo pentru totdeuna, ca o amintire a vizitei mele; si, oricand te vei uita la ea sau o vei arata altcuiva, urma mea iti va aduce aminte ca trebuie sa fii o fetita cuminte. Ori de cate ori vei fi obraznica ori cineva iti arata urma facuta pe marmura de batranul, bunul Mos Craciun, ce va trebui sa spui, asadar, micuta mea iubita?

La revedere pentru cateva minute, pana cobor in lume si apas pe soneria de la usa bucatariei.
Iubitorul tau Mos Craciun
Pe care oamenii il numesc uneori
"Omul din luna"


Alte articole din acelasi domeniu:

Povestea bradului (I) , de Hans Christian Andersen

Spiridusul Craciunului

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu