O legenda despre Sfantul Andrei in Scotia

O legenda despre Sfantul Andrei in Scotia
Legenda Sfantul Andrei
Sfantul Andrei, despre care se spune ca adus credinta crestina pe meleagurile Romaniei de astazi, a fost un curajos, neinfricat si binevoitor om, un ucenic de nadejde al lui Iisus. Numele de Andrei/Andreea inseamna "curaj, putere, neinfricare." Se spune ca Sfantul Andrei a fost cel dintai care a adus alaturi de Iisus oameni gata sa creada in Dumnezeu, desi nu erau evrei asemeni Mantuitorului. Tocmai de aceea, nu in mod intamplator, este vazut astazi si ca sfant protector al Scotiei si al retelelor sociale de pe internet (o fi si pe Facebook? Ramane de vazut!).

Nu numai noi, romanii, ne mandrim cu faptul ca Sfantul Andrei a calatorit pe meleagurile noastre, aducandu-ne invatatura despre Mantuitor. Se spune ca, in calitate de frate a  Sfantului Petru, fondatorul bisericii crestine, ar fi fost de ajutor scotienilor, din ceruri,  in anul 1332, cand acestia i-au cerut papei de la Roma protectie fata de incercarea regilor englezi de a captura Scotia. Conform unor legende, scotienii pretind ca sunt urmasii scitilor care au trait odinioara pe malurile Marii Negre, fiind convertiti la crestinism de nimeni altul decat de Sfantul Andrei! Iata cum putem pretinde ca suntem un fel de veri ai scotienilor!

Intr-o legenda captivanta inca pentru scotieni, se spune ca Sfantul Regulus sau Rule, ori Riagal, ar fi furat moastele Sfantului Andrei din mana turcilor, aducandu-le apoi in Irlanda.

Tocmai de aceea, Sfantul Andrei a devenit un simbol al Scotiei, cu atat mai mult cu cat a fost preaslavit de imparatul Constantin cel Mare, a carui statuie poate fi vazuta pana in zilele noastre in York, unde si-a vizitat, se zice tatal,  un general roman care incerca sa-i impinga pe picti inapoi catre nord.

Desi initial imparatul Constantin era un adorator al lui Sol, zeul roman al soarelui, el s-a convertit apoi la credinta intru Iisus si a instituit religia crestina drept una oficiala in Imperiul Roman.

Se zice ca crezul lui Constantin cel Mare intru Iisus  l-a ajutat in multe batalii impotriva celor necredinciosi, inclusiv fata de dusmanii Scotiei. Oricum, scotienii nu pot uita ca o parte din moastele Sfantului Andrei se afla la Catedrala Metropolitana a Sfintei Marii din Edinburgh, ceea ce le ofera o conexiune speciala cu alte doua faimoase biserici din Europa unde se afla relicvele acestui sfant, adica Amalfi, in Italia, si Patras, in Grecia. Numeroasele societati scotiene ale Sfantului Andrei din toata lumea au avut drept punct de pornire incercarea acestora de a-si sprijini conationalii, uniti sub emblema crucii Sfantului Andrei.


Articole din acelasi domeniu:

Sfantul Andrei in traditii si obiceiuri romanesti

Povestea Sfantului Patrick

Sfantul Asteapta - Snoava populara

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu