Problema celor două ceasuri, de Lewis Carroll

Care este cel mai bun ceas, unul care îţi arată ora exactă o dată pe an, sau un altul care face lucrul ăsta de două ori pe zi?

"Al doilea," îmi răspunzi tu, "fără îndoială." Foarte bine, ascultă mai departe...

Am două ceasuri: unul nu merge deloc, iar celălalt rămâne în urmă cu câte un minut în fiecare zi. Pe care l-ai prefera? "Pe cel care rămâne în urmă," îmi răspunzi tu, "cu siguranţă!"


2 ceasuri, Lewis Carroll
Acum, fii atent: cel care rămâne în urmă cu un minut pe zi trebuie să rămână în urmă cu totul 12 ore sau 720 de minute înainte de a ajunge iarăşi să indice ora exactă şi, drept urmare, va face acest lucru numai o dată la doi ani, în vreme ce celălalt este evident că va arăta ora exactă ori de câte ori acele sale arătătoare indică asta, ceea ce se petrece de două ori pe zi.

Aşadar, te-ai contrazis!

"Ah, dar, spui tu, "la ce bun cel de-al doilea ceas este corect de două ori pe zi, dacă nu pot să ştiu ora lui exactă?"

Ei bine, să spunem că ceasul indică ora opt. Nu-ţi dai seama că ceasul este corect la ora opt? În consecinţă, atunci când vine ora opt ceasul tău este corect, îţi arată ora exactă.

"Da, aşa este," răspunzi tu.

Foarte bine, înseamnă că te-ai contrazis a doua oară. Încearcă să te descurci cât de bine poţi, şi nu te mai contrazice iarăşi dacă poţi.

Ai putea să mă întrebi, "Cum să ştiu când se face ora opt? Ceasul nu-mi va arăta asta." Fii răbdător: ştii că atunci când soseşte ora opt, ceasul tău este corect. Foarte bine. Aşadar, trebuie să urmezi această regulă: ţine-ţi ochii fixaţi pe ceas şi, chiar în clipa când este corect, va arăta ora opt.

"Dar," spui tu.

Gata. Asta-i tot. Cu cât mai mult te contrazici, cu atât te îndepărtezi mai tare de subiect, aşa că ar fi bine să ne oprim.

Sursă: THE TWO CLOCKS (Cele două ceasuri), de Lewis Carroll 


Articole din aceeaşi tematică:

Rezumat Alice în ţara minunilor de Lewis Caroll (I) 

Rezumat Alice în ţara minunilor de Lewis Caroll (II)

Diana Popescu

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu